Drie generaties Abresch flankeren de Breston-vitrine in de hal van Vroonlande, waar Jan Abresch en zijn vrouw wonen.
Drie generaties Abresch flankeren de Breston-vitrine in de hal van Vroonlande, waar Jan Abresch en zijn vrouw wonen.

Podium-vitrine van de maand toont machinefabriek Breston

Actueel 825 keer gelezen

Dirksland - Niet elke miniatuur past in een vitrine. De los-laadinstallatie met trechter, die echt werkt, is bijvoorbeeld veel te groot. Maar de eerste aardappelstortbak heeft een wat handzamer formaat. Die staat wel in de vitrine, samen met nog wat miniaturen, andere voorwerpen en documentatie, die een beeld geven van machinefabriek Breston in Nieuwe-Tonge.

De miniaturen zijn gemaakt door Jan Abresch, die Breston samen met zijn broer Matthijs uitbouwde tot het wereldwijd opererende bedrijf dat het nu is. Breston, gestart in 1938 door de vader van Jan, was ooit een dorpssmederij. Hij besloeg paarden en sloot later bij de veranderingen in de landbouw aan door aanhangwagens voor tractors, opschepmachines en transportbanden te fabriceren.

Breston, dat in 1979 vanuit het dorp naar het bedrijventerrein aan de Molendijk verhuisde, ging zich naast de landbouw ook richten op de industrie en bedrijven in de haven.

Onder leiding van de derde generatie Abresch – Jans zonen Jaap en Joost – groeide Breston verder. Er werken vijftig mensen – een aantal dat bij de realisering van grote projecten meer dan verdubbelt – en het aantal fabriekshallen is sinds 1979 gegroeid van één naar negen. De vierde generatie Abresch is ook werkzaam in de machinefabriek.

Veelal voor het laden en lossen ontwikkelt het bedrijf complete machines, installaties, proceslijnen, transportbanden, elektrotechnische en hydraulische installaties. Allemaal in eigen beheer.

Stichting Podium
De Breston-expositie is een onderdeel van het vitrineproject van Stichting Podium Goeree-Overflakkee. De vitrines staan op meer dan twintig locaties op het eiland en bieden een podium voor kunstenaars, verzamelaars en historisch erfgoed. De exposities circuleren, zodat er op de diverse locaties regelmatig iets nieuws is te zien.
Stichting Podium wil ook bedrijven op Goeree-Overflakkee de gelegenheid geven zich te presenteren in de vitrines. De vitrine van Breston is daar een eerste voorbeeld van.

Foto

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant