Met name effectief voor mensen met een neurologische aandoening als Parkinson, MS, CVA, dementie en niet aangeboren hersenletsel.
Met name effectief voor mensen met een neurologische aandoening als Parkinson, MS, CVA, dementie en niet aangeboren hersenletsel.

Zet je brein in beweging met de Ronnie Gardiner Methode

Actueel 356 keer gelezen

Dirksland – Een jaar gleden ging bij Fysiotherapie van den Berg het eerste cursusblok van start van de zogenaamde Ronnie Gardiner Methode (RGM). Het doel van deze methode is om de conditie van de hersenen en veel hersenfuncties te verbeteren.

RGM is een gestructureerde, multisensorische oefenmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van ritme en muziek: verschillende zintuigen worden tegelijk geactiveerd waardoor verschillende hersengebieden zoals zien, horen, bewegen, spraak, concentratie, en geheugen op hetzelfde moment geactiveerd worden.

Ronnie Gardiner is een gerenommeerd jazzdrummer. Met name een drummer moet beschikken over een goede interactie tussen verschillende centra in de hersenen. Gardiner verdiepte zich verder in deze materie, bedacht stimulerende oefeningen en besprak zijn bevindingen met neurologen. Er volgde samenwerking met de Zweedse Hersenstichting en een groep CVA-patiënten waarmee de methode verder ontwikkeld is. 

Deelnemers benoemen verschillende positieve effecten van RGM zoals verbetering van spraak, concentratie, geheugen, belastbaarheid en motorische vaardigheden. 

Ook in deze regio begint RGM steeds meer bekendheid te krijgen. Met name mensen met een neurologische aandoening als Parkinson, MS, CVA, dementie en niet aangeboren hersenletsel blijken in hun dagelijks leven positieve effecten te ervaren door deze methode. Behalve bij de genoemde aandoeningen blijkt RGM ook bevorderend te werken bij mensen met een psychische aandoening, mensen die een ziekenhuisopname hebben gehad of chemotherapie achter de rug hebben. Tenslotte is het heel leuk en geschikt voor gezonde ouderen die hun hersenen willen trainen. 

Fysiotherapeuten en RGM-practitioners Jet Cornelis en Jan van Heertum starten voor beginners weer een nieuwe cursusronde. Beginners kunnen later weer doorstromen naar de gevorderden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de nieuwe cursus. 
Cursusdagen: 
Maandag van 14.00-15.00 (start eerste les 10 september)
Woensdag van 14.00-15.00 (start eerste les 12 september)

RGM kan in sommige gevallen deel uitmaken van een al lopende fysiotherapeutische behandeling. Is dat niet het geval dan is deelname voor eigen rekening. Kosten: 95 euro voor een blok van 10 lessen. De lessen zijn eenmaal per week. 
Voor aanmelding en vragen kunt u contact opnemen met Fysiotherapie van den Berg in Dirksland: 
T 0187-203040  
M info@fysiotherapievandenberg.nl 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant