Afbeelding

Aanmoedigingsprijs voor Mi Mekaore in Dirksland

Actueel 465 keer gelezen

Dirksland – Mi Mekaore is in de prijzen gevallen. Het project preventie en vroegsignalering in Dirksland kreeg de aanmoedigingsprijs van het Regionaal Zorgoverleg (REZO) Goeree-Overflakkee. Secretaris Jan Trompper reikte de prijs, een fraai beeldje, vorige week donderdag uit. Eerder ging de prijs van netwerkvereniging REZO naar De Mekkerstee (2015) en zorgtuinderij De Nollestee (2016).

De prijsuitreiking volgt op de derde Eilandtour, die REZO op 28 juni hield. Ruim dertig medewerkers van maatschappelijke organisaties gingen die dag in vier personenbusjes op pad om kennis te maken met het maatschappelijk aanbod van wonen, welzijn en zorg op Goeree-Overflakkee.

Op het programma stonden bezoeken aan Zuidwester (project Goede en Veilige Nachtrust), het team Jeugd en Gezin van de gemeente, het samenwerkingsverband Passend Onderwijs en Agathos Hulpverlening. Het Platform Gehandicaptenbeleid G-O zorgde voor leerzame ervaring: een ritje op de winkeldijk in de rolstoel. In het Wijkcentrum informeerde Stichting ZIJN over eenzaamheid en de ontmoetingsactiviteiten die de stichting organiseert om tot nieuwe sociale contacten te komen. Op Tuinderij Bevelander en Zorgkwekerij de Nollestee kregen de deelnemers van de Eilandtour meer te horen over begeleid werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook De Vliedberg in Ouddorp (project Waardigheid en Trots) en zorgboerderij De Schaapskooi in Den Bommel kregen bezoek.

De aanmoedigingsprijs voor het meest aansprekende initiatief ging na een stemming onder de deelnemers van de Eilandtour naar Mi Mekaore. Het project is bedoeld om tot een gemeenschap te komen waarin mensen elkaar ontmoeten en omkijken naar elkaar. Vrijwilligers van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) runnen het project, onder ander door inloopbijeenkomsten in de Victoriahal te organiseren. Er zijn ook professionals van Stichting ZIJN en Kwadraad betrokken. Die zijn daar laagdrempelig te benaderen.

Mi Mekaore is een pilot op initiatief van de gemeente. In april 2018 was de start. Tijdens de inloopbijeenkomsten is er een presentatie van foto's uit de jaren 70, toen Mi Mekaore nog vanzelfsprekend was. Ook is er een klaverjasclubje ontstaan en trekt het project de aandacht via een maandelijkse column in het Eilanden-Nieuws. Na de zomerstop beginnen in september de inloopbijeenkomsten weer. Mogelijk is het project ook in andere kernen op Goeree-Overflakkee toe te passen.

"Er is geen uitgebreid juryrapport", zei Jan Trompper bij de uitreiking van de prijs. "Maar dit project kwam er wel uit als een initiatief dat aanmoediging verdient. Of een pluim. Dat heeft ook te maken met de gunfactor. Op professionele intuïtie hebben de deelnemers van de Eilandtour bepaald welk project er in hun ogen op dit moment het meeste toe doet." De ontvangers van de trofee voelden zich zeer vereerd.

REZO
Netwerkvereniging REZO verbindt medewerkers en organisaties in de maatschappelijke branches wonen, welzijn, zorg en hulpverlening op Goeree-Overflakkee. REZO begon in 1997, toen maatschappelijke organisaties in eilandelijk verband wilden nadenken over wonen, zorg en welzijn. Tegenwoordig is netwerkvereniging REZO actief als organisator van de Eilandtour en brede kennisbijeenkomsten waar maatschappelijke initiatieven worden gepresenteerd. Meer informatie: www.rezo-goeree-overflakkee.nl.

De REZO-trofee is een verbronsd beeldje van Corry Ammerlaan. Het stelt 'een bloeiende samenwerking voor kleurrijke personen' voor. Dat past goed bij de diversiteit van maatschappelijke initiatiefnemers – groot en klein – op Goeree-Overflakkee en de netwerkgedachte van REZO.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant