De IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel is te gast op het shantyfestival in Stleendam.
De IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel is te gast op het shantyfestival in Stleendam. Foto: Henk Blanke

Shantyfestival op Nationale Visserijdag Stellendam

Actueel 649 keer gelezen

Stellendam-Op zaterdag 9 juli is het weer zover. Rond de Stellendamse haven wordt de Nationale Visserijdag, ook wel vlaggetjesdag genoemd, georganiseerd. Een happening van de eerste orde, die als vanouds veel bezoekers trekt.

Door Henk Blanke

Dit jaar wordt, naast de vele andere activiteiten, ook een shantyfestival georganiseerd. Bij vissers en vis horen zeemansliederen. Shanty's gaan vooral over het soms heel rauwe en gevaarlijke leven van vissers op zee en aan de wal. Een leven met hoogtepunten, als de vangst heel goed is, en met ontberingen, als slecht weer boot en bemanning teistert. Shanty's zijn van alle tijden en worden al sinds jaar en dag gezongen. Daarom zijn het vaak meezingers. Dit jaar kan het publiek genieten van drie shantykoren die over het leven van vissers op zee en aan de wal zingen.

Deelnemende koren
Organisator van het festival is shantykoor Op Volle Kracht uit Middelharnis. Al voor de vierde keer heeft organisator van de visserijdagen, United Fish Auction, dit koor gevraagd voor de muzikale omlijsting van deze vishappening te zorgen: een waardering voor de kwaliteit van het koor, dat dit jaar haar 15-jarig bestaan viert. Het koor bestaat uit 50 zangers, die begeleid worden door drie accordeonisten, twee gitaristen en een slagwerker. Dirigent, Ton Warmenhoven, die zelf ook accordeon speelt, arrangeert alle nummers die het koor ten gehore brengt. Op Volle Kracht is een graag gezien koor op korenfestivals. In Spijkenisse, Veere en, jawel, Zoutelande is het, naast andere plaatsen, een graag geziene gast. Regelmatig wordt het ook uitgenodigd op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Het koor is thuis te beluisteren op de drie cd's, die het inmiddels heeft uitgegeven.

Bravour
Het koor Bravour komt uit Woerden en wordt bemand door 40 zangers. Zes muzikanten verzorgen de begeleiding. Onder leiding van dirigente Yolande Brouwer verzorgt het optredens in het Groene Hart. Dit jaar won Bravour de publieksprijs in de battle 'Beste koor van Utrecht'.

De IJsselmannen
Het derde koor is de IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel. Het koor bestaat uit 50 leden en heeft een repertoire van 140 zeemansliederen. Hun optredens vinden zowel nationaal als internationaal plaats. Ook werden er verschillende prijzen gewonnen tijdens diverse festivals. In de loop der jaren hebben zij zeven cd's uitgebracht. De achtste staat op stapel.

Programma
De drie koren treden op zaterdag 7 juli tussen 12.00 en 17.00 uur afwisselend op. Zij zijn te beluisteren op het terrein van de Deltahaven in Stellendam. Ieder koor brengt zijn eigen repertoire ten gehore. Er wordt in verschillende talen gezongen. Het publiek wordt bijna tot meezingen gedwongen. Dat is goud waard. Want met zingen zie je de zonnige kant van het leven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant