Op Goeree-Overflakkee wordt Open Monumentendag gehouden op zaterdag 8 september.
Op Goeree-Overflakkee wordt Open Monumentendag gehouden op zaterdag 8 september.

Open Monumentendag: Goeree-Overflakkee, een eiland in Europa

Actueel 354 keer gelezen

In het weekend van 8 en 9 september 2018 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland weer gratis toegankelijk voor iedereen tijdens het grootste culturele evenement van Nederland: Open Monumentendag. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Op Goeree-Overflakkee wordt Open Monumentendag gehouden op zaterdag 8 september.

Het thema In Europa sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Unie. Het publiek kan op deze Open Monumentendag van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, uitwisseling van kennis en wetenschap, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Ook op eilandelijke schaal is er van alles te ontdekken in deze context. Zo heeft de toren van Goedereede bijvoorbeeld het een en ander gemeen met een kerktoren in het Belgische Mechelen, is het orgel in de katholieke kerk van Oude-Tonge van Deense makelij en bracht Nieuwe-Tonge een scheepsmagnaat voort die Flakkeese sporen zelfs tot ver búiten Europa achterliet.

Bent u eigenaar of beheerder van een mooi stuk erfgoed op Goeree-Overflakkee en wilt u uw verhaal ook vertellen tijdens Open Monumentendag op 8 september? Meld dan uw activiteit en/of openstelling aan op GerdadeVrij@gmail.com om opgenomen te worden in de special in deze krant met het officiële programma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant