Lynda Timmer en Jan van Harberden voor de winkel van bakkerij Van Harberden in Melissant
Lynda Timmer en Jan van Harberden voor de winkel van bakkerij Van Harberden in Melissant Foto: Jacquelein Wielaard

Twee keer goud voor jong talent tijdens NK Brood- en banketbakken

Actueel 709 keer gelezen

Melissant –Op de toonbank prijken twee prijsbekers en in een hoek van de winkel staan de winnende producten die een lust voor het oog zijn. Bij Brood en Banketbakkerij Van Harberden zijn ze trots op 'hun' twee leerlingen, die zich, ieder in hun eigen categorie, Nederlands Kampioen mogen noemen.

Tekst en foto: Jacquelien Wielaard

Het gaat om zoon Jan van Harberden (19) uit Melissant en medewerkster Lynda Timmer (22) uit Dirksland, beiden vierdejaars leerlingen van het Scalda College voor Brood en Banket in Middelburg. Ze kwalificeerden zich voor het NK door minimaal zeventig punten te halen tijdens de regiowedstrijden op hun school en mochten deelnemen aan het NK Brood- en banketbakken op het ROC Rijn IJssel in Wageningen.

Zelfstandig Broodbakken
De leerlingen werden verdeeld over zeven verschillende brood- en banketklassen. Jan won de eerste prijs in de categorie Zelfstandig Broodbakken. Hij wist de jury te overtuigen met grootbrood, desembrood, getoerd gerezen en broodproducten in zoet, hartig en neutraal. Zijn eindresultaat werd onder andere beoordeeld op structuur, volume, aroma, originaliteit en creativiteit. Hij koos voor een werkwijze waarbij moderne en ambachtelijke technieken samenkomen. Behalve de eerste prijs in zijn categorie wist hij ook een award voor de meeste punten binnen te halen.

Patisserie
Lynda won de eerste prijs in de categorie Patisserie. Zij verraste met het thema 'VOC', en maakte een schatkist, landkaart, kruiden, zeevaarder en VOC-munten van chocolade, marsepein en andere eetbare ingrediënten. Een creatief en origineel geheel en prachtig om te zien.
De leerlingen moesten niet alleen hun vaardigheden tonen op het gebied van smaak, uiterlijk en originaliteit. Bijkomende moeilijkheidsfactor was de tijdsdruk. Lynda: 'De eerste keer dat ik dit heb gemaakt deed ik er tien uur over. Tijdens de wedstrijd moet je alles binnen vijf uur voor elkaar krijgen.' Er is dus flink getraind. Jan: 'Tijdens de wedstrijd sta je er alleen voor maar in het proces er naar toe zijn we gecoacht door vakmensen en daar hebben we veel aan gehad.'

Brood en banketbakker Jan van Harberden is heel trots op zijn zoon en medewerkster: 'Ze hebben allebei een geweldige prestatie neergezet! Wat ik vooral ontzettend leuk vind, is hun enthousiasme en gevoel voor dit vak.'
Het succes van de jonge kampioenen wordt gevierd met speciale aanbiedingen (zie elders in deze krant).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant