Afbeelding

Verhalen van ooggetuigen tijdens 'Nacht op een Dak'

Actueel 216 keer gelezen

Zierikzee / Ouwerkerk – De Rotary Club Zierikzee en het Watersnoodmuseum presenteerden op donderdag 19 april het project 'Nacht op een Dak'. Tijdens een serie avondopenstellingen van het museum in deze zomer luisteren scholieren uit de regio, zittend op speciaal voor dit doel gebouwde daktribunes, naar het verhaal van een ooggetuige van de Ramp van '53. Vervolgens ontdekken de kinderen de nieuwe interactieve expositie in caisson 4.

Voor zowel de Rotary Club Zierikzee als het Watersnoodmuseum is 2018 een bijzonder jaar. Rotary Club Zierikzee viert dit jaar dat zij in 1953, 65 jaar geleden, werd opgericht. Het Watersnoodmuseum staat in 2018 met een reeks activiteiten stil bij feit dat de Watersnoodramp 65 jaar geleden plaatsvond. Reden om samen het project 'Nacht op een Dak' te presenteren, speciaal voor kinderen en jongeren op Schouwen-Duiveland.

Avondopenstelling
Nacht op een Dak bestaat uit een serie avondopenstellingen van het museum. In de 'binnentuin' van het museum, achter caisson 3, worden in de komende weken speciale tribunes geplaatst, in de vorm van een dak. Deze tribunes zijn gemaakt door leerlingen van Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee, onder begeleiding van bouwbedrijf Quant. Bouwbedrijf Esselink, BPG de Schouwse, Hanse Staalbouw en Pannekoek Sloopwerken sponsorden respectievelijk een deel van de materialen en het transport.

Tijdens Nacht op een Dak nemen de scholieren plaats op de daken. Een ooggetuige die in februari '53 zelf op een dak heeft gezeten, in afwachting van redding, vertelt over zijn of haar ervaringen. Ervaringen die vaak in het geheugen zijn gegrift en die het waard zijn om aandacht aan te besteden en verder te vertellen aan volgende generaties.Vervolgens ontdekken de kinderen de splinternieuwe, interactieve tentoonstelling in caisson 4, getiteld 'Het Water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen.' In de expositie wordt de verbinding gelegd tussen de verhalen van '53 en actuele uitdagingen als klimaatverandering en waterveiligheid.

De tentoonstelling opent met een indrukwekkende film, geprojecteerd op een scherm van 18 meter breed en bestaat verder uit o.a. een augmented reality zandbak, een controlroom en een installatie gebaseerd op Twitterberichten.

Bewustzijn
Doel van Nacht op een Dak is enerzijds om de verhalen over de Ramp van '53 levend te houden en anderzijds bewustzijn te creëren over water en klimaat. Dat sluit nauw aan bij de dubbele opdracht van het Watersnoodmuseum als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood 1953. Op donderdag 19 april vindt de eerste editie plaats, in aanwezigheid van de leden van de Rotary, de sponsoren en de leerlingen die aan de daken hebben meegebouwd. In de maanden daarna wordt het programma regelmatig herhaald; de leden van Rotary Club Zierikzee benaderen scholen in de regio om mee te doen aan dit unieke project. Scholen kunnen daarbij ook gebruik maken van de Watersnoodmuseumbus, waarmee – dankzij de Zeeuwse Rabobanken – gedurende heel het jaar 2018 voor scholen in Zeeland gratis vervoer naar het Watersnoodmuseum wordt verzorgd. Bijgevoegd een illustratie van de daken die bij het bericht kan worden gebruikt, alsmede een illustratie van de augmented reality zandbak in caisson 4. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant