De havendag in Middelharnis is een van de toeristische hoogtepunten van Goeree-Overflakkee.
De havendag in Middelharnis is een van de toeristische hoogtepunten van Goeree-Overflakkee.

Eerste raadpleging Tip Goeree-Overflakkee is bekend

Actueel 473 keer gelezen

Dirksland- Op 3 april is de rapportage over de eerste raadpleging van Tip Goeree-Overflakkee verschenen. Een burgerpanel van bewoners van het eiland had gereageerd op een vragenlijst van onderzoeksbureau TopOnderzoek.

Door Nick Ehbel

Er heeft ongeveer 74% van de deelnemers gereageerd; 107 reacties. Een hoog percentage, want gemiddeld ligt dat op 49%. Hieronder worden de belangrijkste reacties vermeld. Er staat steeds een vraag met daaropvolgend de meest gekozen antwoorden, eventueel voorzien van een kanttekening.

1 Stel u komt een toerist tegen op Goeree-Overflakkee. Hij/zij vraag u wat hij/zij het best kan bezoeken. Waar stuurt u hem/haar naartoe?
Het meest gekozen antwoord (68%) op vraag 1 is "De stranden". Andere antwoorden zijn onder meer A Seal, Faunapark, Kwade Hoek en de slikken.

2 'Er moet geïnvesteerd moet worden in de lokale toeristisch-recreatieve voorzieningen'
66% is het (zeer) eens met stelling 2, 16% is het er (zeer) mee oneens. Het meest gekozen antwoord is "Mee eens" (52%).
Opmerkingen waren onder meer: 'Buiten de horeca op de kop, is er voor toeristen niet veel vertier als het geen strandweer is.' 'Meer toeristen is zeer ongewenst. Het staat nu al de hele zomer vast op de N59 en N57 van en naar GO en de stranden. Recreatie is leuk vd middenstand. Maar de bewoners van GO hebben er alleen maar last van.'

3 Waar liggen volgens u kansen op toeristisch-recreatiegebied op Goeree-Overflakkee?
Het meest gekozen antwoord (55%) op vraag 3 "De natuurgebieden". 47% noemt de stranden.
Een toelichting luidt: 'Dorpskernen, zijn vooral op zondag erg doods, nodigt niet uit om gezellig rond te lopen. Meer weekend activiteiten en tenminste de mogelijkheid om op zondag morgen ergens een kop koffie te drinken zou de aantrekkelijkheid sterk verhogen. '

4 'Aan de oostkant van het eiland moeten meer recreatiemogelijkheden komen'
64% is het (zeer) eens met stelling 4, 15% is het er (zeer) mee oneens. Het meest gekozen antwoord is "Mee eens" (42%).
Een reacties: 'OostFlakkee moet uit haar slaap worden wakker geschud. Investeer daar in. Recreatie plekken zoals bij het Fort en het strandje zijn matig tot slecht. Galathesehaven is een goed begin, zandsuppletie kan daar mogelijk een 'binnen' strandje opleveren?! Zo ontstaat een meer totaal aanbod.'

4.1 Kunt u toelichten waarom u het (zeer) eens bent met bovenstaande stelling?
Hierop kwamen 66 reacties. Het meest gekozen antwoord (56%) op vraag 4.1 is: "Meer toeristisch-recreatiemogelijkheden leveren meer banen op".

4.2 Kunt u toelichten waarom u het (zeer) oneens bent met bovenstaande stelling?
Hierop kwamen 17 reacties. Het meest gekozen antwoord (65%) op vraag 4.2 is: "We moeten de natuur behouden."

Het bestemmingsplan Ouddorp Bad Oost, waarbij recreatiewoningen aan de kust gepland staan tegenover Fletcher Hotel Duinzicht, wordt dit voorjaar behandeld door de gemeenteraad.

5 Wat vindt u van de bouw van recreatiewoningen aan de kust?
70% antwoordt "Ik ben tegenstander" op vraag 5.
Een opmerkelijke reactie: 'De definitie die voor- en tegenstanders van deze bebouwing hanteren scheelt nogal. Tot waar reikt de kust? Voor de één tot aan/in de duinen voor de ander zo'n beetje tot over de Oud-Nieuwlandse weg. Ook hier is wat mij betreft veel afhankelijk van de schaal, dichtheid en uitvoering.'

5.1 Kunt u toelichten waarom u voorstander bent van de bouw van recreatiewoningen aan de kust?
91% reageerden met "Op deze manier worden er banen gecreëerd." en "Op deze manier krijgt het toerisme een impuls."

5.2 Kunt u toelichten waarom u tegenstander bent van de bouw van recreatiewoningen aan de kust?
Het meest gekozen antwoord (88%) op vraag 5.2 "De bouw gaat ten koste van de natuur." "Er moet heel zorgvuldig worden omgegaan met het kustgebied. Het open karakter en het feit dat het 'doorloopt' en er geen privéstranden zijn, zijn kenmerkend voor de Nederlandse kust." was een opvallende toelichting.

Onlangs werd de "Groene Raad" opgericht. Het platform van (natuur)organisaties heeft als doel het behoud en de uitbreiding van de kwaliteit van het landschap op Goeree-Overflakkee in de volle breedte.

6 'De Groene Raad is noodzakelijk om de kwaliteit van het landschap op Goeree-Overflakkee te waarborgen'
% is het (zeer) eens met stelling 6 'De Groene Raad is noodzakelijk om de kwaliteit van het landschap op Goeree-Overflakkee te waarborgen', 8% is het er (zeer) mee oneens. Het meest gekozen antwoord is "Mee eens" (48%).
Een toelichting luidt: 'Coördinatie van de beleidsvorming op dit gebied vanuit het belang van een gelijkwaardige afweging van belangen is hard nodig. De macht is nu aan het grote geld. De belangen van de natuur en de natuurliefhebbers komen vaak niet serieus aan bod. Bestuurders vinden natuurliefhebbers irritante luizen in de pels.'

7 Stel u bent voorzitter van de 'Groene Raad'. Welk van de onderstaande landschappen verdient, volgens u, de meeste aandacht?
Het meest gekozen antwoord (58%) op vraag 7 is: "Oevers van Grevelingen en Haringvliet".

Via "Groot Goeree-Overflakkee" worden de bewoners regelmatig op de hoogte gebracht op de resultaten van tipgoereeoverflakkee.nl. Wil je meedoen? Ga dan naar www.TipGoereeOverflakkee.nl en meld je aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant