Links Misja en rechts Michael. Michael de Kooker verovert met Hel:sløwed act de internationale dance scene Ooltgensplaat.
Links Misja en rechts Michael. Michael de Kooker verovert met Hel:sløwed act de internationale dance scene Ooltgensplaat.

Van zolderkamer in Ooltgensplaat tot wereldpodium van Ahoy

Algemeen 2.428 keer gelezen

In het weekend van 23 een 24 februari strijkt Armin van Buuren met zijn A State of Trance evenement neer in de megazalen van Ahoy. Met een indrukwekkend aantal van maar liefst 50 artiesten uit binnen- en buitenland is dit evenement hét hoogtepunt voor vele dance liefhebbers, die vanuit alle hoeken van de wereld invliegen. Maar ook voor artiesten zelf is dit er eentje voor in de boeken. Zo ook voor het Nederlandse duo Hel:sløwed, bestaande uit Misja Helsloot en Michael de Kooker. Optreden in Ahoy voelt als een wel hele bijzondere thuiswedstrijd voor de geboren Rotterdammers. Zeker als je bedenkt dat hun tracks, hun sound, voor een groot deel afkomstig is uit de studio van Michael, op de zolderkamer van zijn tweekapper in Ooltgensplaat.

Ver weg van het DJ leven
Zowel Misja als Michael zijn geboren in Rotterdam en opgegroeid onder de rook van. Inmiddels is Misja in Delft gaan wonen en is Michael na jarenlang in Bleiswijk te hebben gewoond, in 2017 voor de liefde verhuisd naar het rustige Ooltgensplaat. Op de bovenste verdieping, de zolderruimte, is alles zo verbouwd dat het de akoestiek volledig ten goede komt. Als hij zich voor zijn werk terugtrekt in de geluidsdichte studio, of met de hond op de dijk langs de Hellegatsplaten wandelt, is er bijna geen groter contrast met het drukke leven van een internationale artiest. Michael: “Het werkt super, die rust. Ik ben ooit begonnen als solo artiest, en moest ook regelmatig ergens draaien, maar ik heb er bewust voor gekozen om vooral op het productie werk te focussen. Zo maak ik met mijn Ghostproducer bedrijf al 15 jaar muziek voor anderen, en ik vind het heerlijk als ik aan het eind van de dag mijn computer af kan sluiten en meteen thuis ben, bij mijn vrouw en zoontje. Maar voor het Hel:sløwed project dat ik met Misja ben begonnen maak ik graag een uitzondering, zeker als we op zo’n groot evenement in Ahoy geboekt staan. Om onze eigen tracks door zo’n legendarische zaal te kunnen horen schallen, zou ik voor geen goud willen missen!”

Armin van Buuren als opwarmer
Misja en Michael hebben gezamenlijk ruim 35 jaar ervaring in de internationale dance scene. Zo begon Misja zijn carrière al eind jaren ’90, toen hij naast Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren als één van de grondleggers van de Nederlandse trance scene bekend werd. Twee decennia en vele optredens, albums en tracks later besloot hij samen met Michael een nieuw avontuur aan te gaan, onder de naam Hel:sløwed. Ook Michael’s roots liggen in de trance scene. Zo werd zijn remake van ‘Veracocha – Carte Blanche’, een trance klassieker, in 2008 een wereldwijde hit en maakte hij remixen voor onder andere Armin van Buuren. Maar eigenlijk was het de 15 jaar ervaring in de studio die Michael tot een fantastische partner in het Hel:sløwed project maakt. Michael is een echte alleskunner, die kan produceren in verschillende stijlen – of het nu hardstyle, trance, gospel, pop of deep-house is. Voor het Hel:sløwed project hadden de mannen echter andere plannen, namelijk het doen herleven van ‘die diepe, oude trance sound van vroeger’, met de studiokennis van nu.

Miljoenen streams
Met dat nieuwe geluid heeft het duo duidelijk een werkende formule gevonden. Zo scoorden ze met de Hel:sløwed remake van de legendarische hit van Tiësto, ‘Flight 643’ en staat de teller van hun debuut release ‘In Silence’ momenteel op zo’n 4,5 miljoen Spotify streams. Hun samenwerking met het singer-songwriter duo Amber Revival, getiteld ‘If You Only Knew’, werd in 2023 door de luisteraars van A State Of Trance verkozen tot de nummer #5 trance track van het jaar – verkozen uit meer dan 1000 andere tracks. Het is duidelijk dat Armin van Buuren fan is van hun werk, want meerdere Hel:sløwed tracks werden uitgebracht op zijn A State of Trance en Armind Recordings labels, beiden onderdeel van de grote platenmaatschappij Armada Music. Naast het uitbrengen van muziek, timmert het Hel:sløwed duo ook hard aan de weg met optredens. Zo stonden ze al op diverse evenementen en festivals in Nederland, en maakten ze afgelopen jaar hun debuut in Noorwegen en Engeland. Over een paar weken kunnen ze daar dus ook Ahoy, met het A State of Trance Rotterdam evenement, aan toevoegen.

Rotterdam weer op de dance kaart
Zowel Misja als Michael hebben nog altijd een speciaal plekje in hun hart voor Rotterdam. Nadat ze de afgelopen 10 jaar zagen hoe er steeds minder plek was voor dance in de Rotterdamse uitgaansagenda, mede doordat een evenement als de Dance Parade geen doorgang meer kreeg, vinden beide heren het fantastisch om te zien dat een grootschalig evenement als deze de stad weer pontificaal op de kaart zet. “Gezien de lange historie die Rotterdam heeft met dance muziek, is het mooi om te zien hoe er langzaamaan weer meer plaats is voor grootschalige dance-evenementen in de stad. En dat is dan weer mooi voor alle jongeren van Goeree-Overflakkee, want in Rotterdam zit je zo! En laat het hier op Flakkee maar lekker rustig blijven, haha!” Hel:sløwed staat zaterdagavond 24 februari op A State of Trance Rotterdam in de Progressive zaal, gewapend met exclusieve, nieuwe tracks en remixen. Voor meer informatie, check www.helslowed.com. Voor meer informatie over A State of Trance Rotterdam, check www.astateoftrance.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant