Afbeelding

Blog ergotherapeut Ellen van Rossum: Beperkingen of mogelijkheden

Algemeen 324 keer gelezen

Van nature denken we als mens negatief. Of we dat nu leuk vinden of niet, het is een feit. Wel 60 tot 75% van wat we denken is negatief. Jammer he?! Toch kunt u zelf het verschil maken in hoe u hiermee omgaat. We kunnen negatieve gedachten ombuigen, relativeren, onszelf afleiden met andere (positieve) gedachten, enzovoorts.

In mijn werk ontmoet ik natuurlijk ontzettend veel mensen. Al die mensen zitten in een andere situatie. Meestal niet de meest ideale situatie, anders hadden ze geen ergotherapeut nodig. Redenen genoeg om negatieve gedachten te hebben zou u kunnen denken. Toch ontmoet ik ook heel veel mensen met een opvallend positieve mindset! Inspirerend vind ik dat. In mogelijkheden denken is mijn werk. Maar “privé” kan ik ook een behoorlijke doemdenker zijn. Ik bewonder dan dus echt de mensen die vaak te maken hebben met beperkingen en toch zo positief zijn! Dat vind ik echt heel krachtig. En ik weet ook zeker dat die mensen het verst komen. Een positieve mindset zorgt vaak ook voor meer motivatie en doorzettingsvermogen.

Ik ontmoette onlangs een meneer die al lange tijd en een rolstoel zat vanwege een amputatie van zijn been. Tjonge, met één been leven lijkt me erg lastig. Het levert vele beperkingen op. Alleen al het grotendeels vanuit een rolstoel functioneren verandert het hele leven. Reden genoeg om allerlei negatieve dingen te zien en de beperkingen het leven te laten beïnvloeden. Maar voor deze meneer niet. Hij zag juist uitdagingen en kansen in plaats van beperkingen. Hij liet de rolstoel niet zijn dromen en wensen in de weg staan. Hij keek naar wat er wél kan. En er kan een hele boel. Hij vertelde trots hoeveel kilometers deze rolstoel al gemaakt had. Hij was in een grote stad geweest in Italië en had bovenop een hele grote berg gestaan. Zo ziet u, met denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen komt u heel ver. (Letterlijk en figuurlijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant