Op de foto is te zien hoe de chef werkplaats van Van Mossel in het bijzijn van de leerlingen een dynamo vervangt.
Op de foto is te zien hoe de chef werkplaats van Van Mossel in het bijzijn van de leerlingen een dynamo vervangt.

Sterk Techniek Onderwijs op de RGO beroepscampus

Algemeen 394 keer gelezen

RGO Beroepscampus en haar partnerscholen werken in Middelharnis met veel ondernemers uit de regio samen in het project ‘Sterk Techniek Onderwijs’. Het doel van dit project is het vergroten van het enthousiasme onder leerlingen voor technische beroepen en het werven van studenten voor technische mbo-opleidingen. Techniek is leuk en vooral ook erg interessant! Bovendien is er veel behoefte aan technisch personeel: niet alleen op het eiland, maar ook in de rest van Nederland.

Dit schooljaar zijn er zo’n 100 bedrijven die op de Beroepscampus samenwerken in het project ‘Sterk Techniek Onderwijs’. In de profielen ‘Mobiliteit & Transport’, ‘Bouwen, Wonen & Interieur’ en ‘Produceren, Installeren & Energie’ zijn er al veel vormen van samenwerking met ondernemers. Vanaf dit schooljaar worden ook de profielen ‘Groen’ en ‘Dienstverlening & Producten’ nauwer betrokken bij het project Sterk Techniek Onderwijs. Techniek is tenslotte overal! Daarom is het doel om in de toekomst bij meer profielen de technische aspecten extra aandacht te geven.   

Om de samenwerking met bedrijven te structureren heeft RGO Beroepscampus een keuzekaart gemaakt. Daarbij kunnen bedrijven aangeven of zij bijvoorbeeld gastlessen willen verzorgen, een presentatie willen geven, of jongeren uit willen nodigen voor een les in de praktijk op de locatie van het bedrijf. De activiteiten van de keuzekaart zijn ook bedoeld ter ondersteuning van de keuze van leerlingen en ouders. Zo wordt bijvoorbeeld een voorlichtingsfilm gemaakt van verschillende sectoren -gemaakt door lokale bedrijven- die aan leerlingen getoond worden en die ouders op de website kunnen bekijken.

Momenteel wordt het vmbo op de Beroepscampus al flink ondersteund met onder meer gastlessen van ondernemers. Veel organisaties zijn daarbij afkomstig van Goeree-Overflakkee, maar ook van Voorne Putten en uit Zeeland melden zich bedrijven aan. Zo vinden er tot aan het eind van het schooljaar gastlessen plaats door bedrijven uit de autobranche. In de afgelopen weken waren Vakgarage Stellendam, Auto Koese en Van Mossel te gast bij het profiel Mobiliteit & Transport en in de komende weken komen ook Toyota Flakkee en Bosman Schadeherstel op bezoek.

Ook in de installatietechniek, bouwtechniek en dienstverleningbranche zijn er al gastlessen geweest en wordt momenteel een planning gemaakt voor de rest van het schooljaar.

Jan de Berg is coördinator Sterk Techniek Onderwijs en licht het belang toe: ‘Je wilt dat leerlingen zien en ervaren wat er daadwerkelijk op de werkvloer gebeurt. Dat geeft zoveel meerwaarde. Daarbij ontdekken leerlingen wat bij hen past. Ik zie daardoor ook vaak een binding ontstaan tussen leerlingen en de bedrijven. ‘Dat is mooi.’ Jan de Berg is bezig met de planning van de gastlessen en bezoeken aan deelnemende bedrijven. Ook het overleg tussen het Onderwijs en het Bedrijfsleven wordt door middel van Branchetafels weer nieuw leven ingeblazen. Hierbij kunnen ondernemers met elkaar in gesprek over het project Sterk Techniek Onderwijs. Welke behoefte is er bij ondernemers, en hoe kan het vmbo onderwijs daar zo goed mogelijk op aansluiten? Jan: ‘De kracht zit hem in de samenwerking, je versterkt elkaar.’

Wilt u ook uw kennis en kunde overdragen aan de technici van de toekomst? RGO Beroepscampus staat open voor samenwerking. Aanmelden kan via www.ikbensterkintechniek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant