Het eerste exemplaar was voor Marcel Gootjes. Zijn overgrootvader was de broer van het slachtoffer. Foto: Sam Fish
Het eerste exemplaar was voor Marcel Gootjes. Zijn overgrootvader was de broer van het slachtoffer. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Stripboek gemaakt over de moord in Stad

Algemeen 363 keer gelezen

Er was al een liedje en een toneelstuk over het verhaal van de moord op de boerderij van Bol uit Stad. Maar dat verhaal is nu ook terug te lezen in de vorm van een stripboek!

Door Sam Fish 

Het stripboek werd op zaterdag 21 oktober gepresenteerd in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk. Dat gebeurde uiteraard met een uitleg van kunstenaar Vince Trommel. 

“Ik maakte al een tijdje de houtsnedes voor het Streekmuseum. Dat zijn mooie plekken van het eiland. Maar er zijn ook genoeg verhalen te vertellen over Goeree-Overflakkee. Ik had ook nog nooit een stripboek gemaakt, maar teken wel regelmatig strips. En tijdens een gesprek met Bertrand van den Boogert van het museum kwam dit idee tot stand. Bertrand heeft ook geholpen met het verhaal en ik heb ook heel veel hulp gekregen van Jan Both, van het Streekarchief. Ik heb gesproken met de nabestaanden van de hoofdpersonen van het verhaal. En zo is dit stripboek tot stand gekomen,” zo vertelde hij.
“Ik verbaasde me vooral over het feit dat er nog zoveel informatie naar boven kwam. Het is immers al een oud verhaal, dit speelde zich af in mei 1910. Maar ik ben heel trots op hoe het is geworden, ik ben oprecht heel blij met dit eindresultaat.”

Ook Bertrand was erg te spreken over het stripboek. “Het is een geslaagd boek voor jong en oud. En het sluit heel goed aan bij wat we in het Streekmuseum doen,” liet hij weten. “Het Streekmuseum vertelt de eilandverhalen aan de hand van voorwerpen en toneelstukken. Een boek over de geschiedenis kan voor sommige mensen minder aantrekkelijk zijn. Maar met een stripboek komt het verhaal tot leven. Dit is een nieuwe manier van het vertellen van een eiland verhaal en ik vind dat het een mooie manier is. Wie weet is het de eerste van velen, maar dat hangt vooral af van de financiën. Voor dit stripboek hebben we een bijdrage gekregen van de gemeente en het Fonds voor de Cultuurparticipatie. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

Uiteraard werd de boekpresentatie afgesloten met een voordracht van het lied door de toneelvereniging van Stad aan ’t Haringvliet.

Het stripboek ‘Een bloedend hart: De moord op Stad’ gaat over de moord op Stad waarbij dienstbode Anna werd vermoord door Knecht Laurens. Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan Marcel Gootjes. Zijn overgrootvader was de zus van het slachtoffer in het verhaal.

Het boek is verkrijgbaar in het winkeltje van het Streekmuseum aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. Je kunt hem ook digitaal bestellen via de webshop www.streekmuseum.nl/winkel. De eerste oplage bestaat uit 200 boeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant