Viskotter HD 23 omgebouwd tot expeditiejacht (foto Deltagoud Studio)
Viskotter HD 23 omgebouwd tot expeditiejacht (foto Deltagoud Studio) Deltagoud Studio

Damen Maaskant presenteert Expeditiejacht

Algemeen 417 keer gelezen

Damen Maaskant presenteerde woensdag en donderdag 6 & 7 september 2023 op de werf het expeditiejacht ‘Scintilla Maris’. De 46,5 meter lange viskotter, gebouwd in 1989 op dezelfde werf in Stellendam, is volledig verbouwd tot expeditiejacht ingericht voor 10 gasten en 8 bemanningsleden.

Nieuwbouw in een bestaand casco, omdat de kwaliteit van het design, engineering en de constructie een goede basis zijn voor een uniek jacht. “Het is van nature een zeer zeewaardig schip en omdat het buiten de marina infrastructuur kan opereren, maakt dat dit jacht uitermate geschikt is voor expedities naar het hoge noorden”, vertelt Eric Moerkerk, Managing Director Damen Maaskant.

Naast dat er, op verzoek van de eigenaar, robuuste elementen uit de tijd dat het schip visreizen maakte op zee behouden zijn gebleven, valt direcg op dat er een grote buitenkeuken op het voordek is gerealiseerd, traptreden die naar waterniveau leiden aan beide zijden van het schip en veel binnen- en buitenruimten zijn gecreëerd om ontspannen. Ruimte en licht zijn belangrijke wensen van de eigenaar bij de verbouw van dit casco geweest. Overal in de vertrekken, vakkundig afgewerkt door scheepstimmerbedrijf IJtama, is er daglicht dankzij 33 geplaatste skylights. Het klimaatbeheersingssyteem van Heinen & Hopman zorgt voor extra comfort.
Scintilla Maris heeft een hybride dieselelektrisch voortstuwingssysteem gekregen. De 1300 kW elektromotor is gekoppeld aan een ZF Marine reductiekast en krijgt stroom van drie Volvo D16 IMO III generatorsets (585 kW @ 1800). Het hybride systeem op basis van een AC en DC (back-up) net is op afstand te monitoren. De voortstuwing, automatisering, entertainment en verlichting zijn geengineerd en geïnstalleerd door Maritiem Elektro Zeeland (MEZ). Navigatie en communicatie zijn geïnstalleerd door Alphatron Marine.

Open schip en werf
Dit unieke schip, verdient een unieke introductie om het volledig te ervaren en beleven. Daarom werden de gasten niet alleen uitgenodigd het schip te bezichtigen, maar werden ook getrakteerd op een rondleiding over de werf en een 1,5 uur durende vaartocht op het Haringvliet onder het genot van heerlijke gerechtjes met sfeervolle muziek. Netwerken op een varend schip leverde voor zowel Damen Maaskant, de eigenaar en de gasten goede inhoudelijke gesprekken op over de toekomst van Scintilla Maris en de mogelijkheden die de Damen werf in Stellendam kan bieden voor refit & conversies van 40 tot 70 meter.

Met ontwerp, engineering, projectmanagement tot een reparatiekade, refit loods en drie dokken in eigen huis, is Damen Maaskant met directe toegang tot de Noordzee en meer dan 75 jaar ervaring in scheepsbouw, een serieuze partner voor alle soorten refits.

Moerkerk: “In 2020 zijn we begonnen met het refitten van jachten toen vertegenwoordigers van de eigenaren en jachtkapiteins ons benaderden. Ze waarderen onze no-nonsense mentaliteit. Ieder van ons voelt een gevoel van verantwoordelijkheid en trots op wat we doen. Onze mensen denken altijd in oplossingen op maat. Wij zijn echte scheepsbouwers en daarmee onderscheiden wij ons.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant