Foto PR
Foto PR

Concert Kamerkoor Fiori Musicali

Algemeen 264 keer gelezen

Op zaterdag 3 juni a.s. zal Kamerkoor Fiori Musicali een concert geven in de Grote Kerk in Middelharnis onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Verder werken mee organist Paul Kieviet (kistorgel en hoofdorgel) en cellist Anne-Linde Visser, die beiden ook solowerken zullen spelen.

‘Bach ist Anfang und Ende aller Musik’, zo zou Max Reger ooit in een dagboek hebben geschreven. De Duitse componist uit de romantiek wist zich schatplichtig aan de grote meester uit de barok. 

En zo waren er velen: wat te denken van de invloed van J.S. Bach op Mendelssohn en Brahms?

Vocaal programma 
Langs deze historische lijn heeft Fiori Musicali een prachtig vocaal programma samengesteld.
Begin en einde zijn Bach, en ingeklemd worden werken uit de negentiende en twintigste eeuw die overduidelijk geïnspireerd zijn op de grote Bach.

Cellosuites
Begonnen wordt met het majestueuze dubbelkorige motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf van J.S. Bach. In de week na Pinksteren natuurlijk meer dan gepast.
Dan volgt het wat oudere, ook dubbelkorige motet Ich lasse Dich nicht, Du segnest mich denn. Er klinken solowerken uit de cellosuites van Bach.

Orgelsolo
Dan volgen uit de Duitse romantische periode Psalm 2 van Felix Mendelssohn en het Geistliches Lied van Johannes Brahms, begeleid door hoofdorgel, waarna een orgelsolo klinkt: de Fuga in as van Brahms.
Prachtig en diepzinnig; een van de mooiste orgelwerken uit de romantiek, met veel verwijzingen naar Bach.
Daarna klinken enkele kortere a capella werken van Max Reger.

Francis Poulenc
De twintigste eeuw voert naar Francis Poulenc (Exultate Deo) en Hugo Distler (Ich wollt dass ich daheime wär).

Het slot van het programma voert ons weer terug naar Bach, maar dan in gewijzigde vorm: het Immortal Bach van Knut Nystedt. Een klassiek Bach-koraal wordt in verschillende tijdseenheden uitgerekt, waardoor bijzondere klankwolken ontstaan.

Fiori Musicali is verheugd te kunnen optreden met deze ervaren musici.

Toegang 
U bent van harte welkom op 3 juni om 20.00 uur in de Grote Kerk te Middelharnis.

De toegang bedraagt 12 euro, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Kaarten hoeven niet te worden gereserveerd.

Uit de krant