Kinderen bekeken het huis van een van de slachtoffers, het water stond tot aan de dakrand
Kinderen bekeken het huis van een van de slachtoffers, het water stond tot aan de dakrand

Regenboog herdenkt watersnood Ooltgensplaat

Algemeen 645 keer gelezen

Ook Ooltgensplaat wist niet aan de stormvloed te ontkomen. Kindcentrum de Regenboog schonk aandacht aan de toenmalige gebeurtenissen met een speciaal lesprogramma, samen met de dorpsraad ontwikkeld, voor de groepen 1 t/m 8. In de voorbereiding werd veel gelezen en bekeken. Ook het spelen in de zandbak stond in dat teken.

De gebeurtenissen van destijds in ruwe penseelstreken: In Ooltgensplaat herkende men het gevaar en werd vroegtijdig iedereen in dorp en buitengebied gewaarschuwd. Daardoor bleef het aantal slachtoffers beperkt tot twee, die door het water overvallen werden terwijl ze een kostbaar landbouwwerktuig redden. De hulpverlening kwam adequaat op gang door samenwerking tussen de burgemeesters van Ooltgensplaat en Willemstad middels een radioverbinding. Achteraf werden de opruimwerkzaamheden strak georganiseerd. 

Over de overstroming en voortvloeiend leed is vanzelfsprekend veel meer te vertellen en in groepen maakten de leerlingen op de ochtend van 1 februari een tocht door Ooltgensplaat langs de permanente watersnood-puzzel-wandeling die begint op het raadhuis. Op markante plekken luisterden ze naar verhalen van (kinderen van) ooggetuigen en op het raadhuis werd de plaquette bekeken van de voormalige Regenboogschool, gebouwd met giften van de Franse stad Toulouse. Danig onder de indruk probeerden leerlingen zich voor te stellen hoe zoiets nog eens kan gebeuren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant