De teams van SchuldHulpMaatje, Formulierenhulp en de Bibliotheek staan voor je klaar.
De teams van SchuldHulpMaatje, Formulierenhulp en de Bibliotheek staan voor je klaar.

De bibliotheek: ook voor je hulpvragen

Algemeen 1.035 keer gelezen

Middelharnis- De bibliotheek is niet meer alleen een plek waar je boeken kunt lezen en lenen. Je kunt er terecht als je beter wilt leren omgaan met je computer, of je Nederlands wilt verbeteren. Er zijn cursussen en spreekuren voor je digitale vragen. Alle hulp en ondersteuning is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Door Henk Blanke

Vanaf 1 februari zijn daar in de bibliotheek Middelharnis twee hulpverlenende instanties bijgekomen. Formulierenhulp en SchuldHulpMaatje.

Formulierenhulp
Onze maatschappij is heel ingewikkeld geworden. Waar vroeger pen en papier volstonden is nu kennis van de computer onontbeerlijk. Wie deze kennis niet of in onvoldoende mate heeft, raakt al snel verstrikt in de wirwar van formulieren en regelingen. Daar heb je in veel gevallen hulp voor nodig.
Stichting ZIJN biedt die met de Formulierenhulp. Denk daarbij aan aanvragen voor zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, uitkeringen, kwijtschelding van plaatselijke belastingen (SVHW), bijzondere bijstand, brieven en of bezwaarschriften. Maar ook leren de medewerkers van de Formulierenhulp je wegwijs te worden op de websites van de overheid en helpen ze je bij het aanvragen van een DigiD. Het kan zijn, dat er door allerlei omstandigheden financiële problemen zijn ontstaan. De medewerkers van de Formulierenhulp kunnen je daarbij helpen of doorverwijzen naar de juiste instanties. Bij iedere vorm van hulpverlening staat wel voorop dat je zelf de regie in handen houdt. Er kan ook een koppeling tot stand komen tussen een hulpvrager en een vrijwilliger van de Formulierenhulp als er wat langer hulp nodig is, bijvoorbeeld bij het ordenen van de administratie of door het geven van adviezen over inkomsten en uitgaven en het maken van een budgetoverzicht.
De hulp is gratis. In de bibliotheek van Middelharnis is op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur een medewerker van de Formulierenhulp aanwezig. Je kunt daar zonder afspraak binnenlopen. Wil je een afspraak? Bel dan 0187-486540. Er kan ook bij je thuis afgesproken worden.

SchuldHulpMaatje
Heb je geldzorgen, stapelen de rekeningen zich op, dreig je in financiële problemen te raken of heb je al schulden gemaakt? Blijf dan niet tobben. Je kunt hulp krijgen.
Daarvoor is de stichting SchuldHulpMaatje in het leven geroepen. De stichting er is sinds 2019 en is onderdeel van SchuldHulpMaatje Nederland, die meer dan 110 stichtingen in ons land van professionele input voorziet. Tien diaconieën hebben daarvoor het initiatief genomen. Er is een goede samenwerking met de afdeling schuldhulp van de gemeente. Bij de stichting werken professionals en vrijwilligers samen. De schuldmaatjes hebben allemaal een opleiding gevolgd en worden jaarlijks bijgeschoold.
Klop je om hulp aan, dan vindt een intakegesprek plaats met een van de twee coördinatoren. Aan de hand daarvan word je gekoppeld aan een maatje, die verstand heeft van jouw problematiek. Zo zijn er o.a. maatjes voor jongeren en voor zzp’ers. Samen met je maatje breng je je financiële problemen in kaart en ga je op zoek naar oplossingen. Let wel: je bent en blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de stappen die je zet. Je maatje geeft de mogelijkheden en jij moet die realiseren. De hulp is gratis. Je kunt je aanmelden op de website van de gemeente. Maar wil je een oriënterend gesprek? Op dinsdag zit tussen 10.00 en 12.00 uur iemand van SchuldHulpMaatje in de bibliotheek van Middelharnis. Loop vrijblijvend binnen. Dat kan een eerste stap zijn om je financiële zaken weer op de rit te krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant