Het college proost met water en alcoholvrije bubbels op een mooi 2023.  Foto: Sam Fish
Het college proost met water en alcoholvrije bubbels op een mooi 2023. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Burgemeester geeft jaarlijkse toespraak

Algemeen 429 keer gelezen

Op dinsdag 10 januari was het tijd voor de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Goeree-Overflakkee. Deze vond plaats in de Dorpstienden in Ouddorp.

Door Sam Fish

De receptie was, net als elk jaar, weer een drukke bedoening. Niet alleen gemeenteraadsleden waren aanwezig. Ook inwoners, nieuwe inwoners en mensen die werken op het eiland waren aanwezig. Elkaar ontmoeten, leren kennen en een nieuwjaar wensen stond centraal. En dat onder het genot van een kopje koffie of thee bij binnenkomst met natuurlijk een kruukplaetje. Voor sommige mensen was dit de eerste kennismaking met onze eilandelijke lekkernij.

Uiteraard gaf de burgemeester ook haar jaarlijkse toespraak. Daarna werd er geproost met echte eilandelijke rabarberbubbels, met én zonder alcohol, en was het tijd voor nog meer gezelligheid. Hieronder de volledige toespraak van de burgemeester. Daarin kijkt ze terug op de afgelopen 10 jaar waarin het eiland één gemeente was. En uiteraard werpt ze een blik in de toekomst.

Vuurwerk 
Een vast onderdeel van de nieuwjaarstoespraak is ook een terugblik op de laatste jaarwisseling. Een feest dat mensen het liefst vieren met vrienden en familie. “Samen het jaar afsluiten en het nieuwe jaar beginnen. Dat is mooi en waardevol,” liet de burgemeester weten. “Toch heb ik er een dubbel gevoel bij. In hoeverre kun je echt spreken van een feest als er slachtoffers vallen? Als er veel schade is aan privé- en gemeentelijke eigendommen?”
De burgemeester laat weten dat de schade aan gemeentelijke eigendommen dit jaar maar liefst ruim 87.000 euro bedraagt. Er was veel inzet nodig van hulpdiensten om de avond en nacht rustig te laten verlopen. “Maar ieder incident, iedere schade en ieder slachtoffer is er één te veel. Het leeuwendeel van de overlast komt van zwaar en vaak illegaal vuurwerk. Wat mij betreft komen er zo snel mogelijk Europese afspraken over de verkoop en het afsteken van consumenten vuurwerk. Ja, vuurwerk hoort er traditiegetrouw bij over de hele wereld. Maar laat het afsteken daarvan alsjeblieft over aan de professionals.”

Bedankt 
Verder nam de burgemeester ook even het moment om mensen te bedanken. “Ik maak dan ook graag van deze gelegenheid gebruik om alle kerken, ondernemers, maatschappelijke organisaties, ketenpartners, dorpsraden én inwoners te bedanken voor de samenwerking in de afgelopen tien jaar. Graag wil ik in het bijzonder mijn grote waardering uitspreken voor alle vrijwilligers die onze gemeente rijk is. Mede door de inzet van u allen wonen we in de mooie, leefbare gemeente die Goeree-Overflakkee nu is.”

Uit de krant