Joost Drenthe is vaardig met pen, stem en muziekinstrument.
Joost Drenthe is vaardig met pen, stem en muziekinstrument.

Het Flakkeese woord van het jaar 2022 is ‘snipschuttel’

Algemeen 973 keer gelezen

Sommelsdijk- De verkiezing van het Flakkeese woord van 2022 was één van de onderdelen van de Flakkeese avond vorige week vrijdag. Een vol Prieel kon genieten van een gevarieerd programma, waar de Flakkeese taal, cultuur en historie centraal stonden. 

Door Henk Blanke

Bij de ingang begon het al. Kees en Jannie Rossen, kinderen van de alom bekende orgeldraaier, heetten de bezoekers welkom met hun draaiorgel ‘De Klarinet’. Het programma, in het Flakkees aan elkaar gepraat door Bertrand v.d. Boogert, bestuurslid van het Streekmuseum, begon met het Flakkeese volkslied, dat uit volle borst werd meegezongen.
Naast Bertrand, is Joost Drenthe, Joost is er één van de ‘Strieker’, de hoeder van het Flakkeese erfgoed. Dit heeft hij vastgelegd in een vijftal boeken. Zijn laatste boek, ‘Tegen joe gezeid, mar op de kaai gezwegen’, werd die avond ten doop gehouden. Uit een quiz, waarbij het publiek getest werd op de betekenis van Flakkeese ‘uutdruksels’, kwam een winnares naar voren. Aan haar werd het eerste exemplaar overhandigd.
Een verhaal uit het boek, meeslepend in het Algemeen Beschaafd Flakkees (ABF) voorgelezen door Cora de Boed, bracht de toehoorder in de sfeer van vroeger. Joost deed daar nog een schepje bovenop. Foto’s met oude gebruiksvoorwerpen, gezinssituaties en straatbeelden maakten veel los. Het feest der herkenning vierde hoogtij.
De Flakkwis, waarbij de geografische kennis van het eiland getest werd, leverde pas een winnaar op bij de benaderingsvraag: ‘Hoeveel inwoners had Goeree-Overflakkee op 1-1-2022?’ Antwoord: 51051.
In de pauze kon genoten worden van een buffet met typisch Flakkeese gerechten, waarbij de kruukplaetjes en het advocaatje met slagroom uiteraard niet mochten ontbreken. Nog meer lekkers werd er gepresenteerd bij de uitslag van de cakebakwedstrijd ‘Flakcakes bakken’. Jannie Nederveen won de eerste prijs in de categorie basis en de heer Van Nimwegen excelleerde bij de variaties.

Flakkeese woorden en uutdruksels
Flakkees is een mooi dialect met heel bijzondere woorden en uitdrukkingen. Goed om daaruit de beste te kiezen. Uit tien bijzondere woorden werd het woord ‘snipschuttel’ (nieuwsgierig aagje) tot het Flakkees woord van het jaar 2022 verheven. ‘Ik most heur nog niet, al deeje zedur butter in suuker op’, wat zoveel betekent als ‘ik moet niets van haar hebben’, werd het uutdruksel van 2022.
Liedjes, gezongen door Paul Drenthe, een sketch over de vele toepassingsmogelijkheden van de woorden schort en pet, een verhaal voorgedragen door de Godfather van de Flakkeese taal, Pau Heerschap, en een quiz wonderlijke voorwerpen vormden het slot van de avond.
Daarna kon iedereen voldaan ‘achter de gebreide broek kruupe’.

Uit de krant