Cabaretier Ruurd Walinga leert kerkmensen vissen op zondagmorgen.
Cabaretier Ruurd Walinga leert kerkmensen vissen op zondagmorgen. David van der Schaaf

Happen naar de Baas in gereformeerde kerk Melissant

Algemeen 209 keer gelezen

De kerkdienst op zondag 9 oktober in de gereformeerde Ontmoetingskerk van Melissant wordt een heel bijzondere. Deze wordt namelijk verzorgd door cabaretier-evangelist Ruurd Walinga uit Geesteren Gld. De meest gevraagde christelijke cabaretier van Nederland verzorgt in zijn uppie de startdienst die om half tien ‘s morgens begint.

Wie een doorsnee kerkdienst verwacht, komt bedrogen uit. Het gaat allemaal totaal anders in de cabaretviering van Ruurd Walinga. Hij speelt zijn stuk ‘Happen naar de Baas’ en leert dan het publiek waarom Jezus zijn toehoorders opriep vissers van mensen te worden.

Het is een humoristische zoektocht naar geluk waarin Walinga nu eens geen typetje speelt, zoals in zijn tien andere stukken, maar zichzelf. 

De cabaretviering is gratis. 

Walinga zoekt zijn geluk o.a. in geld, loterijen, verboden middelen, spannende plaatjes, muziek en ook in het christelijk geloof van zijn ouders. 

In de voorstelling zitten verscheidene liedjes die op zijn cd ‘Wie ben jij’ staan. 

In ‘Happen naar de Baas’ probeert de cabaretier op allerlei manieren zijn geluk te beproeven. Het gaat onder meer over verlangens. 

Uiteindelijk ontdekt de cabaretier waarom de hoofdpersoon van ‘er loopt een man over het water’ de mensheid vergeleek met vissen. Jezus riep immers zijn volgelingen op om ‘vissers van mensen’ te worden. 

Ruurd Walinga probeert verscheidene mensen aan de haak te slaan. Ook al voelt iedereen zich een visje in het water het is verfrissend om eens boven water gehaald te worden, zal de cabaretier bewijzen. 

Walinga speelt in allerlei kerken door het hele land, maar ook op scholen en voor jeugdgroepen, kinderen en ouderen. Ook heeft hij enkele shows die hij buiten de kerkelijke kring opvoert. Zo speelt hij onder meer met koren en muziekverenigingen. 

Zijn cabaretprogramma’s in kerken zijn altijd verrassend en geven veel stof tot napraten. Het is niet alleen voor gelovigen interessant, maar ook voor bijgelovigen, zwaar- en ongelovigen. Hij snijdt thema’s aan die alle mensen bezighouden. 

Ruurd Walinga is een veelzijdig mens. Naast cabaretier is hij actief als voorganger/pastoraal werker van een VEG-gemeente in Joure. Zijn motto is net als zijn grote voorbeeld water in wijn veranderen, ofwel de feestvreugde herstellen. Een andere blik op de aloude Boodschap kan vaak heel verhelderend en inspirerend zijn. Na afloop heeft de cabaretier voor elke bezoeker een verrassing. 

Zie verder: www.waterinwijn.nl 

Uit de krant

Uit de krant