Afbeelding

Deze Zuid-Hollandse gemeenten hebben meeste jonge rokers

Algemeen 765 keer gelezen

Nergens in Zuid-Holland roken zo veel jongeren als in Hillegom: ruim 1 op de 8 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Ook in Goeree-Overflakkee en in Barendrecht kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM. Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken. 

Meeste jonge rokers in deze gemeenten
In Hillegom rookt 12,7% van de jongeren, wat neerkomt op zo’n 1 op de 8 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met het hoogste aandeel jonge rokers is:

  1. Hillegom: 12,7% van de jongeren rookt regelmatig
  2. Goeree-Overflakkee: 11,8% van de jongeren rookt regelmatig
  3. Barendrecht: 11,3% van de jongeren rookt regelmatig
  4. Katwijk en Nissewaard: beide 11% van de jongeren rookt regelmatig
  5. Leiderdorp: 9,6% van de jongeren rookt regelmatig

In grotere gemeenten als Rotterdam (6,7%), Dordrecht (5,8%), Gouda (5,5%) en Leiden (5%) ligt dit percentage veel lager. Den Haag heeft zelfs het kleinste aandeel rokende jongeren van heel de provincie: 2,8% van de pubers steekt hier regelmatig een sigaret op. Benieuwd hoe het zit in de rest van Zuid-Holland? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/stoptober-2022-rokende-jongeren 

Vooral meisjes grijpen vaker naar een sigaret
Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna een 40% toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3%, onder de jongens gaat het om een stijging van 25%.

Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio’s op gemeente niveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 34 Zuid-Hollandse gemeenten was dit wel het geval. 18 gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant