Afgevaardigden van LTO, de eigenaren van het bedrijf, een heemraad en wethouder Henk van Putten gaven het startsein voor de campagne.  Foto: Sam Fish
Afgevaardigden van LTO, de eigenaren van het bedrijf, een heemraad en wethouder Henk van Putten gaven het startsein voor de campagne. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Campagne gestart tegen Modder op de Weg!

Algemeen 698 keer gelezen

We hebben een hoop tractoren op het eiland rijden en daar is in principe niets mis mee. Totdat ze modder achter gaan laten, want dan wordt het gevaarlijk.

Door Sam Fish 

Het is herfst, het regent en de boeren gaan weer oogsten. Die drie dingen gecombineerd kunnen voor gladde wegen zorgen. In sommige gevallen kan modder op de weg verkeersonveilige situaties veroorzaken. Om weggebruikers daarop alert te maken is er de ‘Modder op de Weg’-campagne opgezet. Deze werd op maandag 26 september afgetrapt in Oude-Tonge.

Aftrap campagne 
De campagne werd afgetrapt bij Loonbedrijf Van Der Sluijs & Van Zielst in Oude-Tonge. Daar kwamen de betrokken partijen, inclusief de gemeente Goeree-Overflakkee, bijeen voor het startsein. Dat werd gekenmerkt met een fotomoment met de heemraad van het waterschap, wethouder Henk van Putten, de eigenaren van het bedrijf en twee afgevaardigden van LTO.

“De actie is ontzettend belangrijk vanwege de verkeersveiligheid,” laat wethouder Van Putten weten. “Voor al onze inwoners. Niet alleen de agrariërs, maar echt iedereen. Zeker in deze tijd ook de fietsende scholieren. Want ook zij hebben baat bij de borden. Wij gaan daar als gemeente niet op controleren. Maar middels de campagne kunnen boeren elkaar onderling wel aanspreken op de modder op de weg. Dat mogen mensen thuis natuurlijk ook. Het is altijd goed als inwoners elkaar vertellen hoe ze de dingen zien.”

Slipgevaar 
Hoe wordt modder op de weg gevaarlijk voor het verkeer? Simpel. Modder kan erg glad zijn als het nat is en dan is er kans dat je gaat slippen met de auto. Zeker als je op een polderweg rijdt, kun je makkelijk met de auto in de sloot belanden. En daar zit niemand op te wachten. Het is daarom belangrijk dat de boeren de wegen een beetje schoonhouden als ze er met modderige banden overheen zijn gereden. Zij zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor deze kwestie. Het doel van de campagne is dat ze een modderbord achterlaten bij de weg om te waarschuwen. Daarnaast moeten ze er zelf voor zorgen dat de weg zo snel mogelijk weer schoon is.

Zie je modder op de weg liggen of staat er een bord aan de kant? Neem dan alvast gas terug. Afremmen kan, maar alleen als de modder ver weg is. Als je al door de modder rijdt, kun je het beste het gas loslaten. Trap eventueel de koppeling in en stuur rustig. Laat de auto vervolgens rustig uitrollen. Ben je op de fiets of met de scooter? Stap dan af en loop een stukje tot je voorbij de modder bent. Probeer het zo veilig mogelijk te houden voor iedereen.

Uit de krant

Uit de krant