Het onderzoek is van 5 t/m 8 september uitgevoerd door PanelWizard. Er deden ruim 1600 Nederlandse mannen van 50 plus aan mee.
Het onderzoek is van 5 t/m 8 september uitgevoerd door PanelWizard. Er deden ruim 1600 Nederlandse mannen van 50 plus aan mee.

Plasproblemen bij veel mannen van 50 plus

Algemeen 480 keer gelezen

Donderdag 15 september was het Nationale Plasdag. Deze dag is er om plasklachten bespreekbaar te maken. Dat is hard nodig. Want over plasklachten praten is voor veel mannen nog steeds taboe. Terwijl meer dan de helft (51%) van de Zuid-Hollandse mannen van 50 jaar en ouder weleens problemen heeft met plassen, zo blijkt uit nieuw onderzoek*. 

De plasklachten kunnen grote impact hebben op hun dagelijkse leven. Plasklachten die veel voorkomen zijn: vaak moeten plassen, hevige aandrang en een zwakke of onderbroken urinestraal. Plasklachten kunnen zorgen voor een slechte nachtrust. Ook overdag moet er altijd een toilet in de buurt zijn, waardoor mannen met plasklachten niet graag de deur meer uitgaan. In de ergste gevallen kunnen plasklachten leiden tot depressies. Door angst en schaamte duurt het vaak lang voordat ze hulp zoeken. Terwijl er goede behandelingen voor zijn. 

Drie redenen om hulp te zoeken:

1. Je klachten kunnen erger worden
Bij een derde van de mannen worden de klachten erger. Plasklachten bij mannen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat blijft doorgroeien als je ouder wordt. Hierdoor kan de prostaat de urinebuis steeds verder blokkeren.

2. Je hoeft geen ingrijpende operatie te ondergaan
Medicatie is de eerste behandeloptie. Als dat niet voldoende werkt of als je last hebt van de bijwerkingen, zijn er ook nog andere opties. De UroLift-ingreep is hier een voorbeeld van. Bij deze ingreep worden kleine klemmetjes ingebracht die het prostaatweefsel opzij houden. De ingreep vermindert de klachten, waardoor je weer onbezorgd de deur uit kan. Er hoeft geen prostaatweefsel weggesneden, verwijderd of verhit te worden. In de meeste gevallen kan je binnen een paar uur weer naar huis, zonder katheter.

3. Je seksleven hoeft er niet onder te lijden
Het klopt dat sommige behandelmethoden, waaronder medicatie, invloed kunnen hebben op het krijgen van erecties en zaadlozingen. Maar er zijn ook behandelopties waarbij dit niet zo is. Zoals de UroLift-ingreep. Bespreek de klachten met je huisarts of uroloog om te zien welke behandelmethode het beste bij jouw klachten past. Nu last van plasklachten?

Deze tips helpen je.
- Drink de aanbevolen 2 liter water, verspreid over de dag. Geconcentreerde urine prikkelt de blaas meer.
- Vermijd dranken die de urinewegen irriteren, zoals alcohol en cafeïne.
- Eet meer groenten en minder dierlijke eiwitten.
- Probeer ook pittige specerijen en kruiden te vermijden. Die prikkelen de blaas.
- Blijf voldoende bewegen. Denk aan wandelen, tuinieren of zwemmen.
- Stop met roken. Dat kan het blaasslijmvlies irriteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant