Afbeelding

Historicidagen met gerenommeerde sprekers

Algemeen 16 keer gelezen

De organisatie van de Historicidagen, hét tweejaarlijkse evenement voor en door historici, is zeer verheugd twee gerenommeerde sprekers aan te kondigen voor de editie van 2022: de Amerikaanse hoogleraar stadsgeschiedenis Carl Nightingale en Amsterdamse hoogleraar medische geschiedenis Manon Parry. 

De Historicidagen worden van donderdag 25 tot en met zaterdag 27 augustus georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR). Het thema van de dagen is Grenzeloze Geschiedenis.

‘Cities are the best places to tell histories that cross borders in all directions’, aldus Carl Nightingale. Hij is hoogleraar op het snijpunt van stads- en wereldgeschiedenis aan de Universiteit van Buffalo. Zijn bekendste boek is Segregation. A Global History of Divided Cities, dat in 2012 de Jerry Bentley-prijs voor wereldgeschiedenis kreeg. Nightingale neemt zijn publiek mee op een rondreis langs steden, dwars door tijd en ruimte, en legt het vergrootglas op de manier waarop de mens de aarde heeft gemaakt tot de stedelijke planeet die ze nu is.

‘The Covid-19 pandemic has made the history of medicine a hot topic. Suddenly the media, policy makers, and researchers across a range of disciplines are interested in what historians can say about the lessons of the past’, stelt Manon Parry. Zij is bijzonder hoogleraar medische geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en houdt zich bezig met de verbeelding van ziekte en gezondheid in tentoonstellingen en musea. Ze begeeft zich hiermee op het kruisvlak van geschiedenis en erfgoedstudies. Parry roept in haar lezing historici op om over hun vakgrenzen heen te kijken en de barrières tussen disciplines te slechten.

Over de Historicidagen
De Historicidagen zijn een tweejaarlijks terugkerende ontmoeting tussen historici in de ruimste zin van het woord, met als doel de diversiteit en dynamiek van de historische praktijk te tonen en de samenwerking tussen alle historici te bevorderen. Deze derde editie staat in het teken van het thema Grenzeloze Geschiedenis. Zijn grenzen noodzakelijk voor het vak? Kunnen we onze wereld vangen in nationale historische canons, zonder aandacht te hebben voor ontwikkelingen op wereldniveau? En omgekeerd, is het mogelijk een historisch verhaal te vertellen zonder rekening te houden met nationale kaders? Het zijn dit soort vragen die eind augustus volop worden bediscussieerd in Rotterdam. Meer informatie: historicidagen.nl.

Uit de krant

Uit de krant