Megan Kiela kreeg een beeldje, bloemen en een dag meedraaien in de bakkerij als prijs voor haar prestaties.
Megan Kiela kreeg een beeldje, bloemen en een dag meedraaien in de bakkerij als prijs voor haar prestaties.

Kooktalent Megan Kiela wint Van Harberden trofee

Algemeen 396 keer gelezen

Melissant- Je bent 16 jaar en wint een prestigieuze prijs. Dat zegt wat over de motivatie en passie die Megan Kiela in haar opleiding legt.

Door Henk Blanke

Megan was leerling van de studierichting Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) aan de beroepscampus in Sommelsdijk. Daar behaalde zij dit jaar haar diploma. Dat deed ze echter niet zomaar. Zij onderscheidde zich door de hoge cijfers die zij behaalde voor alle onderdelen op haar vakgebied. Dat waren niet alleen de examencijfers. In leerjaar 3 en 4 speelde zij zich ook al in de kijker door uitstekende resultaten op het gebied van koken en bakken. Een ongekend hoog cijfer voor haar stageperiode bij ’t Schouwtje in Ouddorp bevestigde het beeld dat haar trotse leraren al van haar hadden: Megan is een pareltje voor de horeca keuken. Daar werd zij voor beloond met de Van Harberden Trofee.

De Van Harberden Trofee
Jan van Harberden, bakker in Melissant, heeft de trofee in het leven geroepen toen zijn zaak 100 jaar bestond. In dat jaar behaalde zijn zoon landelijk de hoogste cijfers bij het examen brood bakken. Dit, gecombineerd met de passie die hij ten toon spreidde, maakte hem landskampioen. Dat bracht Jan op het idee van de Van Harberden trofee. Hij reikt deze jaarlijks uit aan de beste, maar vooral meest gepassioneerde leerling van de opleiding HBR. Jan: ‘Het bakkersvak is een prachtig vak en zo probeer ik dat te promoten’. Het bijbehorende beeldje overhandigde hij vorige week donderdag aan een trotse, dolgelukkige Megan. Onderdeel van de prijs is een dag meelopen in de bakkerij. Die dag mag zij haar wensen op bakgebied realiseren. Wat dat gaat worden weet ze nog niet precies. Kenmerkend voor haar motivatie: ‘Het moet wel iets zijn, waar ik in de toekomst wat aan heb’. Het boekje met recepten, geschreven door Jan van Harberden zelf, dat zij ook krijgt, zal haar daar in ieder geval bij helpen.

Altijd met koken bezig
Megan Kiela heeft van jongs af aan interesse gehad in koken. Thuis staat zij regelmatig in de keuken te vinden. Pasta’s bereiden is wel haar specialiteit. Dat wil niet zeggen dat zij zich daar alleen maar mee bezig houdt. Nee, taarten en koekjes behoren ook bij haar bakprestaties. Brood bakken vindt zij heel bijzonder. Ze experimenteert zelfs met de samenstelling van het brooddeeg.
Op het Albeda College in Rotterdam gaat Megan op niveau 4 de koksopleiding volgen. Daar wil ze zich toeleggen op het bereiden van complete gerechten. Als het aan haar ligt, gaat ze stagelopen op een schip. Een beetje erfelijk belast. Ze komt uit een familie met een aantal varenden. Megan: ‘Ik sta echter wel voor alles open. Ik kijk wel wat de toekomst mij brengt’. Wijze woorden. Misschien wel ingegeven door het feit, dat deze Melissantse haar hele leven brood van bakker Van Harberden heeft gegeten.

Uit de krant