De bezoekers van de markt konden een kijkje nemen in de agrarische sector.
De bezoekers van de markt konden een kijkje nemen in de agrarische sector.

Manifestatie boeren tijdens agrarische markt

Algemeen 167 keer gelezen

Middelharnis- ‘Kijk bij de boer Middelharnis Centrum’. Een ongewone naam voor een uniek gebeuren. Vorige week vrijdag was er rond het Diekhuus in Middelharnis een agrarische markt, georganiseerd door de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Middelharnis en Goeree-Overflakkee Boert Voort.

Door Henk Blanke

Ons eiland is van oudsher een agrarische en visserij gemeente, waar vele boeren en vissers al generaties lang actief zijn. Met alle huidige stikstofplannen worden enorm veel bedrijven, maar ook families geraakt. Reden genoeg voor de winkeliers, die zich gevestigd hebben binnen de BIZ-zone Middelharnis Centrum, om de boeren een hart onder de riem te steken. Want ook de winkeliers en de inwoners van Goeree-Overflakkee zijn afhankelijk van de boer! 

Boerenlanddag
Met de organisatie van de eerste Boerenlanddag Middelharnis wilde de organisatie een positieve en leerzame insteek bewerkstelligen. Deze ging vorige week vrijdag van start met het bekende thema ‘Kijk bij de Boer’.
De verschillende standhouders lieten de bezoekers zien waar hun boterham, frietje of biertje vandaan komen. Ook de kazen van de lokale koeien, schapen en geiten, het glas melk en de vele andere lokale producten werden gepresenteerd. Iedereen kon proeven van de vele lekkernijen.

Innovatie 
Bovendien kon men kennis maken met alle bijzondere innovatieve, duurzame initiatieven die de laatste jaren in deze sector zijn genomen. Zo maar een greep daaruit:  een rijdend zonnepark, de bewaarschuur van de toekomst, kringlooplandbouw (o.a. waterstof en zonnepanelen), regeneratieve landbouw en vertical farming. De bezoekers werden er uitgebreid over voorgelicht.
Uiteraard was er ook aan de kinderen gedacht. Zij konden knuffelen met de boerderijdieren, koe melken en meedoen aan een heuse traptrekker-race. Niet vreemd voor hen. Tijdens de dialoogavond van 30 juni jl. hadden zij er in de Raadszaal al druk voor geoefend.

Steun
Met deze gezamenlijke actie wilden de organiserende partijen laten zien, dat onze eilandelijke samenleving mede afhankelijk is van de boeren en de visserij. Er is veel aandacht geweest voor de vele protestacties van de afgelopen weken. Met deze manifestatie willen de boeren laten zien, dat het ook op een uiterst vriendelijke, leerzame wijze kan. Laten zien wat je doet, voorlichting geven, waardoor er op een positieve manier tegen de sector aangekeken gaat worden. De bezoekers hebben een kijkje in de keuken kunnen nemen. Zij hebben ervaren hoe indrukwekkend en vooruitstrevend deze sector is in Nederland, maar zeker ook op Goeree-Overflakkee.

Uit de krant

Uit de krant