Het bestuur van de dorpsraad van Sommelsdijk in het historische hart bij het Streekmuseum.
Het bestuur van de dorpsraad van Sommelsdijk in het historische hart bij het Streekmuseum.

De Dorpsraad van Sommelsdijk zet het dorp op de kaart

Algemeen 14 keer gelezen

Sommelsdijk- Negatieve ervaringen kan je in positieve zin omzetten. Dat deed Corné Hollaar. Resultaat: Sommelsdijk heeft nu een echte Dorpsraad.

Door Henk Blanke

Corné Hollaar een rasechte Flakeeënaar, maar Sommedieker in hart en nieren, zat een paar jaar gelden in de ziektewet. Dan heb je weinig om handen, maar kan je wel op ideeën komen. Hij was al beheerder van de facebookgroep Sommelsdiekse Holle Bolle met meer dan 800 enthousiaste leden.
‘Kan ik iets constructiefs doen met al die volgers? Ze lopen tenslotte allemaal warm voor Sommelsdijk’.
Veel dorpen op Goeree-Overflakkee hebben een dorpsraad, Sommelsdijk niet. Het zaadje was geplant.
Corné lanceerde het fenomeen dorpsraad. Er kwamen veel positieve reacties. Uiteindelijk bleven er negen mensen over die zich daadwerkelijk voor de dorpskern Sommelsdijk wilden inzetten. De dorpsraad leek van de grond te komen, ware het niet, dat corona roet in het eten gooide. De negen lieten zich echter niet uit het veld slaan. Het idee bleef leven. Dat resulteerde in een constructieve bijeenkomst in juni vorig jaar. Resultaat: er klonk een breed gedragen: ’We gaan het doen!’ De benodigde stappen tot stichting van de vereniging werden gezet en op 9 september 2021 was de dorpsraad Sommelsdijk officieel een feit.

Belangen behartigen
De dorpsraad van Sommelsdijk is opgericht om de belangen te behartigen van de inwoners van Sommelsdijk en om het ‘gezicht’ van het dorp te bewaren. Een taakstelling, die niet zomaar uit de lucht is komen vallen.
De discussie rond het verplaatsen van de weekmarkt staat iedereen nog helder voor ogen. Maar er is meer ‘zeer’. De grenzen van het grondgebied van Middelharnis zijn, met de nieuwbouw in de Westplaat, steeds verder opgeschoven richting Sommelsdijk. De middenstand is uit het dorp verdwenen. Festiviteiten worden veelal in Middelharnis gehouden.
Reden voor de dorpsraad om Sommelsdijk weer op de kaart te zetten en meer te profileren.
Want: Sommelsdijk heeft een prachtige historie en vooral ook heel betrokken inwoners. Loop maar eens door de oude dorpskern: de vlag van Sommelsdijk hangt bij heel veel huizen permanent uit.

Leefbaarheid vergroten
Een goede communicatie tussen de dorpsraad en het gemeentebestuur wordt van groot belang geacht. Daardoor kunnen zaken aangepakt worden om de leefbaarheid te vergroten. De dorpsraad gaat een schakel vormen tussen de ideeën, suggesties, plannen, klachten en problemen van de inwoners en het gemeentebestuur.
Maar ook gaat zij zich bezighouden, samen met Hart van Goeree en Stichting Rhetorica, met de organisatie van festiviteiten, zoals de Holle Bolle Dag, een rolstoeltocht tijdens die dag, voorzieningen voor de jeugd, toegankelijkheid voor mensen met een rolstoel en betere parkeerplaatsen bij de begraafplaats.
Verder: Sommelsdijk als toeristische trekpleister, met een wandelroute langs de historische gebouwen en het aanbrengen van informatieborden, waardoor de geschiedenis van het dorp gaat leven.
Ambitieuze plannen die u als inwoner kunt steunen. Word daarom lid van de dorpsraad. Voor €12,50 per jaar draagt u bij aan de profilering van het prachtige dorp. Info: www.sommelsdijksedorpsraad.nl.

Uit de krant

Uit de krant