Het gelegenheidskoor o.l.v. Els van de Wetering bij hun optreden in Nieuw Rijsenburgh.
Het gelegenheidskoor o.l.v. Els van de Wetering bij hun optreden in Nieuw Rijsenburgh.

Zingend hoppen voor de vrijheid

Algemeen 666 keer gelezen

Goeree-Overflakkee- De volledige bezetting van popkoor The Blue Stocking Singers uit Nieuwe-Tonge, aangevuld met wat stevige mannenstemmen van shantykoor Op Volle Kracht uit Middelharnis, hopten afgelopen zaterdag langs de vier verzorgingstehuizen op het eiland.
Onder de bezielende leiding van Els van de Wetering brachten zij een aantal nummers ten gehore die pasten in het thema ‘Vrijheid, kostbaar en kwetsbaar’.

Door Henk Blanke

Het werd een race tegen de klok met een heel strak tijdschema. Om 13.00 uur werd gestart bij Ebbe en Vloed in Oude-Tonge. Via Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk en Bestewaerd in Dirksland, werden in De Vliedberg in Ouddorp rond 16.00 uur de laatste nummers ten gehore gebracht.
Het was een gelegenheidskoor, dat slechts twee keer samen had gerepeteerd. Maar de muzikaliteit van de zangeressen en zangers deed de rest.
Het werden vier optredens, waarop de cliënten van de diverse zorginstellingen met veel enthousiasme reageerden. Bekende nummers die in bijna ieders geheugen gegrift zijn passeerden de revue. Een greep uit het repertoire: Vrede van Ruth Jacott, Ode to Freedom van Abba, Imagine van John Lennon, maar ook We’ll meet again van Vera Lynn nen You’ll never walk alone van Lee Towers werden voor een enthousiast en dankbaar publiek ten gehore gebracht.
‘Ik wou, dat we dit iedere middag tijdens de lunch konden horen’, was één van de reacties van een bewoonster. En cliënt Ann had de dag van haar leven. Samen met Els mocht ze het koor dirigeren. Genieten was het credo en dat gold voor koor en publiek.

Vrijheid, kostbaar en kwetsbaar
Twee jaar geleden zou gevierd worden dat we 75 jaar daarvoor bevrijd zijn. Corona gooide toen roet in het eten.
Nu de evenementen weer mogelijk zijn, was er de behoefte dit feit alsnog te vieren. Alleen door de situatie in Oekraïne werd het oorspronkelijke thema ‘Vier je vrijheid’ losgelaten. Het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is voert nu de boventoon. Om dit te benadrukken organiseerde stichting ZIJN een aantal evenementen.
De aftrap werd gegeven met een drietal pianoconcerten. Het Filmhuis draaide een film in dit kader, in het Diekhuus is een expositie ingericht en de bewoners van de verzorgingstehuizen werden dus verrast met de kooroptredens. Zaterdag 21 mei vindt de afsluiting plaats met een concert door acht docenten van het muziekgebouw G-O in het Diekhuus.

Zo heeft de tijd voor het besef gezorgd, dat vrijheid zeker niet gewoon is, maar dat we daar te allen tijde heel bewust bij stil moeten staan.

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant