Leden van de dorpsraad, mevrouw Brands en maker Mark van Schouwen onthullen de nieuwe vlaggen en het wapen.  Foto: Sam Fish
Leden van de dorpsraad, mevrouw Brands en maker Mark van Schouwen onthullen de nieuwe vlaggen en het wapen. Foto: Sam Fish © Sam Fish

Achthuizen heeft nu ook een eigen wapen en bijbehorende dorpsvlag!

Algemeen 690 keer gelezen

In 2018 begon het Streekmuseum Goeree-Overflakkee met het uitbrengen van de dorpsvlaggen. Tijdens de coronacrisis waren deze allemaal te bewonderen op D’n Diek in Middelharnis. Maar er ontbrak een dorp. Achthuizen hing er niet tussen.

Door Sam Fish 

Dat was niet om een of andere rare reden. Het was eigenlijk heel simpel. Achthuizen had geen vlag. De vlaggen van het Streekmuseum zijn namelijk gebaseerd op de oude wapens van de vroegere gemeentebesturen. Achthuizen had echter nooit een eigen gemeentebestuur. Het was onderdeel van Den Bommel en Ooltgensplaat. En dus was er ook geen wapen om een dorpsvlag van te maken. Daar moest verandering in komen.

Het wapen
Het wapen is gemaakt door Mark van Schouwen. Het heeft de vorm van een schild met op de achtergrond acht strepen die afwisselend wit en oranje zijn. Oranje komt ook in het wapen zelf weer terug. Het is de kleur van de voetbalclub en natuurlijk ook de nationale kleur van Nederland. Het schild is verdeeld in vier vlakken, daarvan zijn er twee oranje en twee wit. Maar het is niet zomaar een verdeling. De verdeling wordt gemaakt door de vorm van het dorp. Achthuizen bestaat namelijk uit een soort acht, of een diabolovorm.
Het dorp heeft daarmee op het wapen de kleur oranje gekregen. De andere twee vlakken, de witte vlakken, zijn gevuld met een afbeelding van de molen en de kerk. Twee historische symbolen van het dorp waar iedereen trots op is. Om het wapen af te maken staan er acht kleine huisjes op de bovenkant van het schild. Die verwijzen naar het ontstaan van het dorp. Toen het dorp rond 1750 ontstond, bevatte het slechts acht huisjes. Deze waren van Brabantse landarbeiders en gaven de naam aan het dorp. Inmiddels is het van een gehucht uitgegroeid tot een echt dorp met bijna 1100 inwoners. De hoogste tijd dus dat het dorp een eigen wapen krijgt.

Onthulling 
De onthulling van het wapen en de bijbehorende dorpsvlag vond plaats op maandagavond 9 mei. Dit gebeurde tijdens de allereerste bewonersavond die werd georganiseerd door de dorpsraad. Het was de eer aan de 92-jarige mevrouw Netje Brands. Of ze de oudste inwoonster van het dorp is, dat wist niemand helemaal zeker. Maar ze heeft er altijd gewoond en zette zich jarenlang in voor het dorp. En dus was zij de perfecte persoon om het nieuwe wapen te onthullen.
Met een druk op de knop kwam het wapen tevoorschijn op een groot scherm.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant