Afbeelding

Habrakenvis/BRU17 ontvangt oorkonde

Algemeen 496 keer gelezen

Donderdag 20 januari heeft Mossel- en Vishandel Habraken uit Bruinisse een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De zaak heeft de oorkonde ontvangen voor het met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van het product Noordzeevis. Niels Habraken, eigenaar van Mossel- en Vishandel Habraken, nam de oorkonde in ontvangst van Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. 

Een gat in de markt
Het ontstaan van Habrakenvis gaat één generatie terug in de tijd. Kurt Habraken, de vader van Niels, was biologie docent. Door zijn interesse in het vak was hij bijzonder geïnteresseerd in vis, visserij en alles wat ermee te maken had en ging regelmatig mee met boomkor- en mosselkotters. Zodoende was hij naast docent ook visserij journalist en kwam hij in alle havens van het land. Het viel hem op dat in alle havens die hij bezocht er ook altijd een viswinkel zat. Behalve in de haven van Stellendam. Kurt besloot van baan te veranderen en opende de deuren van Vishandel Habraken in Stellendam. Tegenwoordig runt de familie Habraken twee viswinkels en een visrestaurant aan de havens van Stellendam en Bruinisse.

BRU-17
Niels is afgestudeerd als ingenieur, maar de vis voelde zo eigen voor hem dat hij de keuze maakte om die richting te volgen. Toen hij jong was werkte hij de weekenden al in de winkel in Stellendam en na verloop van tijd kwam er een pand in Bruinisse beschikbaar om in uit te breiden. Dit werd een viswinkel met restaurant en werd gedoopt tot de BRU17, een eervolle verwijzing naar de mosselkotter van vrienden van de familie. Het concept van het restaurant is simpel, maar uniek. Er wordt namelijk enkel en alleen gewerkt met producten uit de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde. “We hebben nooit gedacht aan gamba’s, zalm of tonijn. We serveren gewoon vis uit de Noordzee” aldus Niels over de menukaart. Het aanbod is uitsluitend Noordzeevis en schelp- en schaaldieren uit Nederland. “We zijn echt een 100% visrestaurant. Er kan bij ons dus geen vlees besteld worden. Toen we net openden was dat wel even lastig, maar nu zijn we 10 jaar verder en weet iedereen ons voor de vis te vinden. Mossel- en Vishandel Habraken is toegetreden als ambassadeur van Noordzeevis uit Scheveningen en ontving een oorkonde voor het met passie aanbieden en actief geliefd maken van vis uit de Noordzee.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen de meeste vissen die we eten niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant