Afbeelding

Twee derde van de Nederlanders maakt zich zorgen dat ze online door cybercriminelen worden gevolgd

Algemeen 41 keer gelezen

Digitale privacy-expert onthult dat mensen kunnen worden gevolgd door bijna alle apparaten die op internet zijn aangesloten. 

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen dat ze online worden gevolgd door cybercriminelen die erop uit zijn om hun gegevens en hun identiteit te stelen.

Uit nieuw onderzoek van het cyberbeveiligingsbedrijf NordVPN blijkt dat 73% van de Nederlanders zich zorgen maakt dat ze online worden gevolgd en denkt 55% dat ze bijna altijd worden gevolgd. Deskundigen zeggen echter dat mensen zichzelf traceerbaar maken door cookies te accepteren, openbare wifi te gebruiken en een slim horloge te dragen: en dit zijn slechts enkele van de vele manieren. 

“Niet alleen cybercriminelen zijn geïnteresseerd in je gegevens. Social media-netwerken, internetaanbieders, organisaties van derden, websites en overheidsinstellingen verzamelen regelmatig persoonsgegevens en surfgewoonten van gebruikers voor marketing- of andere doeleinden. Ze gebruiken vaak cookies om je digitale voetafdruk in kaart te brengen,” voegt Daniel Markuson, een digitale privacy-expert bij NordVPN, toe.

62% van de Nederlanders denkt dat ze door cybercriminelen worden gevolgd
De meerderheid van de Nederlanders denkt dat ze vooral worden gevolgd door criminelen (62%) en social media-giganten zoals Facebook (42%), maar ze maken zich ook zorgen dat informatie- en reclameaggregators zoals Google (37%), merken of reclamebureaus (33%) en de overheid (31%) hun activiteiten online volgen. 

Een belangrijke toevoeging is dat meer dan de helft van de Nederlanders (59%) vindt dat apps meer informatie vragen dan nodig is. Tot de apps die volgens hen de grootste hoeveelheid gegevens van gebruikers verzamelen behoren Facebook (76%), WhatsApp (50%) en Instagram (39%).

Uit de krant