Heleen tipt deze maand 'Maar eerst ving ik een monster', 'Mary' en 'Els Borst, een arts in de politiek'.
Heleen tipt deze maand 'Maar eerst ving ik een monster', 'Mary' en 'Els Borst, een arts in de politiek'.

Heleens boekentips voor de maand januari en de Voorleesdagen

Algemeen 364 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek geeft elke maand tips over boeken. Voor januari heeft zij speciale aandacht voor het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, om bij monsters te blijven ‘Mary’ door Anne Eekhout en ‘Els Borst, een arts in de politiek’ geschreven door Nele Beyens. 

Bewerkt door Nick Ehbel

Iedere maand komen een fictie, een jeugdboek en een non-fictie aan de orde. Heleen vertelt kort de inhoud van elk boek en geeft achtergrondinformatie waar ze dat nodig vindt..

‘Maar eerst ving ik een monster’ - Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer
Heleen begint deze maand met een kinderboek en vertelt: “Eind van de maand zijn het nationale voorleesdagen. Dit keer is dit boek het themaboek, het werd bekroond met de Zilveren Griffel van 2021!

Dit is een kort verhaal. Maar waarom is het dan kort? Omdat het bedtijd is. En het verhaal gaat over jou. Want jij ging slapen en toen was het verhaaltje al weer uit. Ja, maar eerst ving ik een monster. Een monster? Nou, kijk maar es..’

Over het boek: “Dit prentenboek is een ode aan het voorlezen. Dat voorlezen leuk en spannend is en de fantasie prikkelt komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het voorleesplezier van af spat.
En is het verhaal uit? Nou, dan begin je gewoon weer van voren af aan.”

‘Mary’- Anne Eekhout
Heleen gaat verder met monsters en licht toe: “Een ode aan de verbeelding, een verhaal over creëren, over de onlosmakelijke band tussen fantasie en werkelijkheid. Met een zelfde verbluffende verbeeldingskracht weet Anne Eekhout de achttienjarige schepper Mary van het meesterwerk Frankenstein tot leven te wekken.”

Over de inhoud vertelt zij: “Het is 1816 en Mary Shelley is pas achttien als haar geliefde Percy Shelley een bezoek brengt aan vrienden aan het meer van Genève. ’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar spookverhalen. Een flinter van een herinnering brengt haar vier jaar terug in de tijd naar Schotland, waar ze met haar vriendin Isabella een raadselachtig avontuur beleeft. Vanuit die herinnering ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein.” 

‘Els Borst, Een arts in de politiek’ - Nele Beyens
En dan kondigt Heleen een bijzonder boek aan: “Het gaat over Els Borst. Zij was van 1994 tot 2002 namens D66 de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de paarse kabinetten van Wim Kok. Zij was voor veel Nederlanders een van de betrouwbaarste en geliefdste politici van die tijd.”

Heleen vervolgt: “Toen mevrouw Borst op tweeënzestigjarige leeftijd minister werd, had zij een lange carrière in de gezondheidszorg achter de rug. Opgeleid als arts was zij onder meer medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en bijzonder hoogleraar evaluatieonderzoek van het klinisch handelen aan de Universiteit van Amsterdam. Als minister voerde zij de wettelijke regeling voor euthanasie en hulp bij zelfdoding in; als eerste ter wereld. Zij maakte serieus werk van de strijd tegen het roken, voerde een donorregistratie in en gaf patiënten medezeggenschap in de zorg, bereidde de invoering van de basisverzekering voor, en dit is slechts nog maar een selectie.”

Afsluitend merkt Heleen op: “Els Borst, de medicus in de politiek, is een pakkende biografie over een vrouw die als moeder van drie jonge kinderen en de zorg voor haar zieke man stap voor stap een indrukwekkende loopbaan wist op te bouwen. Nele Beyens mocht daarbij gebruikmaken van de persoonlijke archieven van Els Borst en haar familie. Deze biografie bood haar daarnaast de gelegenheid de fascinerende geschiedenis van vijftig jaar gezondheidszorg bloot te leggen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant