Afbeelding

Haarwater en de Oude Wereld

Algemeen 398 keer gelezen

Goeree-Overflakkee – ‘Bakelaars Haarwater geeft kaalhoofdigen zeker haar. Maakt vet haar droog en veerkrachtig. Uitvallend haar behoort tot het verleden. Roos verdwijnt als bij tooverslag. Verzekert U genezing van alle haarziekten.” Deze advertentietekst staat in de nieuwe Ouwe Waerelt, als illustratie bij het artikel over een Flakkees wondermiddel.

Door de promotie van Bakelaars Haarwater, geproduceerd in Ooltgensplaat, verschenen vanaf 1917 advertenties in het hele land. Lang duurde het succes van het goedje niet. Wie meer wil weten over dit product, welke ondernemers het op de markt brachten, hoe dat in zijn werk ging en hoe alles misliep, kan het lezen in het decembernummer van De Ouwe Waerelt.

De mysterieuze locatie voor de kust van Goeree, waaraan de titel van het historisch tijdschrift voor Goeree-Overflakkee is ontleend, komt ook ruim aan bod in De Ouwe Waerelt. Waar lag die Romeinse nederzetting?

Uiteraard is er in het tijdschrift weer ruimte voor archeologische vondsten: Gebroken Geloof in Goedereede. Daarnaast leveren duiken naar de eilandelijke geschiedenis artikelen op over onder meer de darmenfabriek in Sommelsdijk (de eerste Flakkeese industrie), de eerste gemeentevlaggen, oudheidkundige voorwerpen in het gemeentehuis van Ouddorp en Flakkeese saamhorigheid in het Leidse studentenleven rond 1875.

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij boekhandel Dekker Van Esbroek te Middelharnis.

Lid worden van De Motte kan via de ledenadministratie van de vereniging: D. van Bloois, 06 118 808 82, historischeverenigingdemotte@gmail.com.

Duiken naar de eilandelijke geschiedenis levert artikelen op over onder meer de darmenfabriek in Sommelsdijk; de eerste Flakkeese industrie,
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant