Componist Bob Zimmerman schrijft ‘Amalia Achttien!’
Componist Bob Zimmerman schrijft ‘Amalia Achttien!’

Tientallen carillons vieren verjaardag kroonprinses

Algemeen 304 keer gelezen

Dinsdag 7 december, de dag dat Prinses Amalia haar achttiende verjaardag viert, klinkt op carillons door heel Nederland de nieuwe carilloncompositie Amalia Achttien! van de Nederlandse componist Bob Zimmerman. Voor het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arrangeerde hij Adiós Nonino. Voor de vijftigste verjaardag van de koning schreef hij een werk voor zestien saxofonisten, vijf percussionisten en strijkorkest, dat tijdens het koninklijke feest werd uitgevoerd. Ook maakte hij arrangementen voor de uitvaarten van Prinses Juliana en Prins Bernhard en werkte hij mee aan een kerstalbum van Prinses Christina. 

“Ik kreeg alle vrijheid, er waren geen regels en als die er al zouden zijn, zou ik ze niet hebben willen eerbiedigen”, zegt Bob Zimmerman. “Mijn eigen intuïtie moet leidend zijn. Nooit eerder schreef ik voor carillon. Het is een eigenaardig instrument met specifieke eigenschappen. Elke interval klinkt met rare boventonen, maar dat maakt een carillon juist een carillon. Zeer blij ben ik met de hulp die ik kreeg van beiaardier Boudewijn Zwart. Ik kon met hem mee naar boven in de Westertoren. Dat was een feest voor deze Amsterdammer.” Hij heeft het stuk, dat vijf minuten lang is, in zijn hoofd bedacht en geschreven. Als vorm koos hij het rondo, waarbij het hoofdthema een vrolijke melodie is die regelmatig terugkeert, een melodie die blijft hangen. “De eerste en de laatste seconden hebben iets hymnisch, iets statigs. Korte noten schrijven is zinloos, alles op een carillon klinkt secondenlang door. Achter de digitale piano, met de galm op tien, heb ik gecheckt of alles klopte. Ik heb het nog niet horen uitvoeren op carillon, dat moet bewaard blijven tot de verjaardag. Ik beschouw Amalia Achttien! als een cadeau voor Amalia maar ook voor de gehele Nederlandse bevolking.” 

Historie
Met deze compositie wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijke Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten.

De partituur wordt op dinsdag 7 december om 16.00 uur in het gemeentehuis van Den Haag door Bob Zimmerman officieel overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van de residentiestad. Aansluitend speelt beiaardier Gijsbert Kok vanuit de toren van de Grote Kerk in Den Haag de officiële première van Amalia Achttien!

Amalia Achttien! is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Het Koninklijk huis heeft meegedeeld dat de Koninklijke familie de compositie met belangstelling tegemoetziet. Het ligt in de lijn der verwachting dat de compositie ook de komende decennia bij feestelijke gebeurtenissen gespeeld gaat worden. 

Amalia Achttien!
Dinsdag 7 december 2021 klinkt Amalia Achttien! op talrijke carillons in heel Nederland. Ook de dagen erna wordt het stuk door heel Nederland uitgevoerd. De compositie zal ook klinken op Koningsdag 2022. Lees meer op www.klokkenspel.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant