Afbeelding

Elke dag troep rapen; ‘Hou niet van rotzooi”

vr 3 dec 2021, 15:22 Algemeen

Wie in Ooltgensplaat woont moet hem haast wel kennen; Joop de Waal (68). Twee keer per dag trekt hij er op uit om zwerfafval op te ruimen in zijn woonplaats. Hij doet dat tijdens de wandelingen met zijn hondje, maar hij gaat ook regelmatig met de fiets op pad om grotere afstanden af te leggen. Zo’n rondje ‘rapen’ bestrijkt dan al snel een kilometer of 26 via Zuidzijde, Den Bommel, Langstraat en Kranendijk.

Door Debby Roukens

Alle troep die hij vindt gaat mee in zijn tasjes. Wanneer deze te vol zijn maakt hij ze onderweg leeg in de containers van mensen van wie hij daar toestemming voor heeft. En daar drinkt hij dan soms ook even gezellig een kopje koffie.

Het troep ruimen zit er al in zo lang hij zich kan heugen, toch zeker al een jaar of tien. “Ik houd niet van rotzooi”, zegt hij daar eenvoudig over. “Toen ik nog werkte als operator hield ik ook mijn werkplek netjes.” En thuis? Ook daar wordt altijd opgeruimd. Wat wel eens tot gemopper bij zijn vrouw Corry leidt. “Maar als je eenmaal bezig bent kun je niet meer stoppen.”

Plastic, blikjes en glas vindt hij buiten het meest. Ook gebroken glas, daarom gaan er altijd een veger en blik mee in de zijtassen tijdens de grotere schoonmaakrondes. Hij komt soms de gekste dingen tegen: “Ik vond laatst een kapotte paardendeken langs de weg. En ook een keer een kapot hobbelpaard in een sporttas.” Fietstunneltjes zijn een grote bron van vervuiling, omdat ze als hangplek worden gebruikt door jongeren. Aan het zicht onttrokken is het blijkbaar erg verleidelijk troep op de grond te gooien. Het gebied rondom het voetbalveld, de parkeerplaats aan de Dorpsweg en het strandje van De Plaet zijn De Waal een doorn in het oog. Hoe vaak hij ook opruimt, de troep blijft daar in hoog tempo terugkomen.

Een jaar of twee geleden sloot hij zich aan bij de groep (inmiddels Stichting) Schoon Goeree-Overflakkee. Via die stichting kreeg hij een afvalknijper, wat het rapen makkelijker en hygiënischer maakt. Af en toe doet hij naast zijn eigen opruim-activiteiten ook mee met de grotere gezamenlijke opruimacties van Schoon Goeree-Overflakkee. De plekken die Joop en de andere leden van de groep schoonmaken worden bijgehouden in de app ‘HelemaalGroen’.

Goeree-Overflakkee bezet inmiddels de tweede plaats van de meeste schoongemaakte kilometers in Nederland. Alleen dit jaar werd al een kleine 9300 kilometer eiland schoongemaakt. Dat De Waal daar zijn steentje aan heeft bijgedragen spreekt voor zich. Persoonlijk nam hij bijna 1700 van die opgeruimde kilometers voor zijn rekening. Met die prestatie is hij de meest actieve (geregistreerde) zwerfafval-raper van Nederland! Dat wordt uiteraard gewaardeerd: ‘Goed bezig!’, krijgt hij regelmatig te horen van voorbijgangers. Stoppen zit er voor Joop nog lang niet in. “Als het zo niet meer gaat, ga ik gewoon verder met een rollator!”

Als je ook wilt helpen het eiland schoner te maken kijk dan op de website van Govoorelkaar en zoek op Dirksland.

Uit de krant