Afbeelding

Stichting Earlybirds biedt kosteloos fotoreportages

Algemeen 219 keer gelezen

Wist u, dat gemiddeld 1 op de 9 bevallingen eindigt in een vroeggeboorte (11%)? Dit is een bevaltermijn van korter dan 37 weken. Vaak zijn dit bevallingen waarna het leven van ouders en gezinnen op de kop staat; met een overblijf periode in het ziekenhuis. In die tijd komt er van alles op je af waar je nooit rekening mee hebt gehouden. Wellicht zorgen, wellicht een echt ziek kind, soms kinderen thuis die ook aandacht nodig hebben, terwijl je verwachtte op een roze wolk te zitten. Wie maakt er dan nog een foto? 

Stichting Earlybirds 
Voor al deze ouders, meerling of eenling, hebben drie fotografen zeven jaar geleden Stichting Earlybirds opgericht. Ze bemerkten uit eigen ervaring dat ouders helemaal niet bezig zijn met op foto vastleggen van die eerste taaie tijd, maar dat foto’s daarvan achteraf enorm gemist worden. Daarnaast heeft bijna niemand een goede camera mee, dus proberen mensen het met de telefoon. In ziekenhuizen is het of te donker (op neonatologie/highcare afdelingen met couveuses) of te licht vanwege het kunstlicht, wat een slechte kwaliteit foto’s oplevert. En dat is jammer van zo’n belangrijk moment.

Kosteloos fotoreportages
Ze zijn daarop begonnen om ouders kosteloos fotoreportages aan te bieden van die eerste tijd in het ziekenhuis, waarbij alles natuurlijk wordt vastgelegd, zoals het op dat moment is; vaak met allerlei medische hulpmiddelen/slangetjes, veel liefde, couveuses, piepende apparaten voor vitale functies en alles wat daarbij hoort.

Lichtpuntje
Een ervaring die veel ouders omschrijven als een echt lichtpuntje in die zware ziekenhuistijd, met het gezin in het middelpunt.

Hoe gaat zo’n reportage? 
In samenwerking met de verpleging wordt een goed moment gekozen op de dag waarbij ouders allebei aanwezig zijn en er genoeg tijd is om een mooie reportage te maken. Dit wordt gedaan door een professionele fotograaf, met goede apparatuur en een goede opleiding om de te vroeg geboren kinderen mooi en natuurlijk in beeld te brengen.

Enorme groei
Inmiddels is Stichting Earlybirds uitgegroeid tot een stichting met 250 fotografen/vrijwilligers die zich in alle ziekenhuizen in Nederland inzetten om kosteloos reportages te maken voor ouders die dit graag willen. Een reportage kost met alle onkosten bij elkaar €20.

Om dit voor alle ouders kosteloos aan te kunnen bieden hebben we veel sponsoring, een jaarlijkse loterij, periodieke veilingen, spontane giften die we ontvangen om dit mogelijk te maken. Zo kunnen we jaarlijks rond de 1500 rapportages realiseren. Neem eens een kijkje op www.stichtingearlybirds.nl voor meer info!

Wat willen wij ouders geven? 
Als je je als ouder van een te vroeg geboren kind aanmeldt bij Stichting Earlybirds word je gekoppeld aan een fotograaf in jou regio. Die komt dan naar het ziekenhuis op een datum/tijdstip die jullie en de verpleging past.

Je krijgt:
Een professionele fotoreportage (duur afhankelijk van conditie kindje – zo min mogelijk belasting - & voor meerlingen hangt het ook af van het aantal kinderen);
- De fotograaf bewerkt de foto’s na en stuurt je een link met 20-50 hoge resolutie foto’s die je gratis kunt downloaden;
- Er is een mogelijkheid ook een album te laten opmaken tegen inkoopkosten, dit is (al zeg ik het zelf) echt een aanrader!
- Fotografen nemen Earlybirdjes/Nicu’s mee waar een staartje aan zit die lijkt op de navelstreng in de baarmoeder, waardoor kindjes vaak rustig worden en niet aan slangetjes trekken. In afstemming met de verpleging gebruik je deze in het ziekenhuis of neem je ze mee naar huis.

Stichting Earlybirds in Coronatijd
Zo proberen we alle ouders die dit willen een reportage te gunnen. Daar heeft in 2020 het Coronavirus en de maatregelen in de ziekenhuizen (bijvoorbeeld geen extern bezoek) behoorlijk roet in het eten gegooid. Ondanks dat hebben we nog 40% van de aanvragen kunnen honoreren.

Fotoreportage
In 2021 gaan we weer samen met de ziekenhuizen proberen zoveel mogelijk ouders blij te maken met een professionele fotoreportage.

Aanmelden
Voor aanmelden voor een reportage? www.stichtingearlybirds.nl

Uiteraard ook voor het geven van een donatie of meedoen met een veiling/loterij zodat meer ouders dit kunnen meemaken!

Stichting Earlybirds

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant