Afbeelding

Vacatures voor eenvoudig werk nog niet op oud niveau

Algemeen 162 keer gelezen

UWV in Rijnmond verstrekte eind september ruim een kwart van de lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met maximaal een mbo-1 diploma. Zij zijn aangewezen op eenvoudig en routinematig werk, terwijl het aandeel van dit werk minder dan 10 procent van het totaal aantal vacatures behelst. 

Deze werkzoekenden kunnen hun positie versterken door bijvoorbeeld het praktijkleren. Mensen die door de coronacrisis hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen, kunnen terecht bij het regionaal mobiliteitsteam Rijnmond Werkt Door, een initiatief van UWV, gemeenten, sociale partners en werkgevers-, werknemers- en onderwijsorganisaties.

In Rijnmond verstrekte UWV eind september 2021 5.217 lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met ten hoogste een afgerond mbo-1 diploma; een kwart van de in totaal 18.637 lopende WW-uitkeringen. De meeste van deze werkzoekenden hadden per september 2021 in Rijnmond een WW-uitkering na een uitzendbaan of werk bij een bedrijf in de overige commerciële diensten, horeca & catering, vervoer & logistiek of detailhandel. In vergelijking met september 2019 en 2020 is het totaal aantal WW-uitkeringen respectievelijk met 14% en 26% gedaald.

Weinig eenvoudig en routinematig werk beschikbaar
Werkzoekenden met ten hoogste een afgerond mbo-1 diploma zijn meestal aangewezen op werk op beroepsniveau 1 (ISCO). Het gaat dan om eenvoudige of routinematige werkzaamheden waarvoor een elementair of lager onderwijsniveau vereist is. Werkgevers zochten voor dit soort werk in Rijnmond het meest naar kandidaten voor de functie van magazijn- & expeditiemedewerker, vakkenvuller & kassahulp, productiemedewerker en schoonmaker & huishoudelijk medewerker. In Rjinmond wordt nog geen tiende van de in totaal 25.250 openstaande vacatures aangeboden op beroepsniveau 1. Gunstiger was de situatie bij de openstaande vacatures op beroepsniveau 2 of hoger. Aan het einde van het tweede kwartaal 2021 stond daarvan 38% meer vacatures open dan in 20219 en 79% meer dan vorig jaar.


Sterkere arbeidsmarktpositie door praktijkleren

Werkzoekenden met een WW-uitkering met maximaal een afgerond mbo-1 diploma zochten eind september 2021 het meest naar vacatures voor medewerker in productie, tuinbouw of schoonmaak. Ook waren ondersteunend medewerker secretariaat en magazijn- & expeditiemedewerker veel gezochte functies. Mensen die door de coronacrisis hun werk hebben verloren of dreigen te verliezen kunnen gebruik maken van de diensten vanuit het regionaal mobiliteitsteam Rijnmond Werkt Door. UWV, gemeenten, sociale partners en werkgevers-, werknemers- en onderwijsorganisaties werken daarin samen om de gevolgen van de crisis op de arbeidsmarkt op te vangen. De overzichten kansrijke beroepen en overstapberoepen van UWV kunnen werkzoekenden en mensen met een onzekere arbeidsmarktpositie helpen bij het onderzoeken van hun mogelijkheden. Ook de inspiratiekaart die samen met onder meer SBB is ontwikkeld, biedt daarvoor aanknopingspunten. Benutting van de faciliteiten voor leven lang ontwikkelen, zoals het ‘praktijkleren’, versterkt de arbeidsmarktpositie. Praktijkleren is gericht op het behalen van een mbo-diploma, –certificaat of een praktijkverklaring.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant