Koken een van de belangrijkste oorzaken van brand
Koken een van de belangrijkste oorzaken van brand

Veiligheidsregio Rotterdam/Rijnmond licht oogcafé Oogvereniging voor over brandveiligheid

Algemeen 188 keer gelezen

Wist u dat koken een van de belangrijkste oorzaken is voor brand? En wat te bedenken als je dan ook nog niets ziet, je moet al alles in de gaten houden en dan zit een ongelukje in een klein hoekje… Veiligheidsregio Rotterdam/Rijnmond kwam erover vertellen tijdens het oogcafé van de Oogvereniging op 9 september 2021.

Stel je voor, je staat lekker te koken, je vlees ruikt lekker en je ruikt dat je rijst aan het koken is, je hoort de waterbelletjes in de pan met groenten…..maar dan komt er opeens een gek sissend geluid uit je vleespan, je vertrouwt het niet, zet het vuur uit en schuift vanaf de zijkant het deksel op de pan. Wat valt u op aan dit verhaal? Juist! Er wordt gesproken over ruiken en horen, maar niet over zien. Brandveiligheid is voor eenieder een heel belangrijk onderwerp, maar zeker voor mensen met een visuele beperking. Wist u bijvoorbeeld dat koken een van de belangrijkste oorzaken is voor brand, naast elektrische apparaten (zoals opladers) en roken? Hebt u altijd een deksel in de keuken liggen, of een blusdeken?

Voorlichting
Veiligheidsregio Rotterdam/Rijnmond was op 9 september aanwezig bij het oogcafé van de Oogvereniging bij Buurtcentrum Melishof in Melissant. Daar vertelde de gastspreker over de belangrijkste oorzaken van brand: koken, elektrische apparaten en roken. Voor mensen met een visuele beperking is koken een activiteit om extra bij op te letten, er gebeurt al zoveel tegelijk, dan is veiligheid erg belangrijk. Ook gaf de gastspreker de goede tip dat het vanaf juli 2022 verplicht is om een brandmelder in huis te hebben. Denk ook aan een CO2-melder of een reguliere rookmelder. Al met al was het een zeer leerzame middag voor de bezoekers aan het oogcafé.

Oogcafé Goeree-Overflakkee
Een oogcafé van de Oogvereniging is een plek waar mensen met een oogaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Regelmatig staat er een thema centraal, zoals brandveiligheid. Het oogcafé op Goeree-Overflakkee vindt elke tweede en vierde donderdag plaats bij Buurtcentrum Melishof aan de Binnenweg 59 – 61, 3248 AE Melissant. De deuren openen om 14.00 uur, om 16.30 wordt er afgerond. Aanmelden voor het oogcafé is mogelijk door een e-mail te sturen naar bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl.

Uit de krant

Uit de krant