Afbeelding

Leo Blok: Foto van vroeger

Algemeen 377 keer gelezen

Veel aanvragen deze week voor het kaartje waarop Goeree en Overflakkee gescheiden te zien zijn. De kaart dateert vaan 1545 en is in zijn geheel te zien op de site van Trots Op Flakkee en deze week ook hier op deze pagina. Voor delieghebber van de dialecten op het eiland: er bestaat een bijzondere CD waarop alle dialecten te horen zijn. De CD heet ‘Wiele Saeme’ is en is bij TOF en hij het streekmuseum te koop..

Dan de antwoorden op de vraag waar precies het Waaigat was. We kregen verschillende verhalen, maar de meeste informatie kregen we van Maja Roosemond uit (natuurlijk) Ouddorp. Maja groeide op in het duingebied waar ook de boerderij Het Waaigat stond en staat. De boerderij werd gebouwd in 1710 en werd later omgebouwd tot twee woonhuizen. Volgens Maja woonden daar o.a., de families Meijer en later de familie Bakelaar. Vanaf de achterkant van de boerderij kon men de betonning van de Vuutoren zien, herinnert Maja zich. De weg die langs de boerderij loopt is eigenlijk een wandelpad. Wie vanaf de Vrijheidsweg Ouddorp binnenrijdt, neemt de eerste afslag rechts tot aan het duingebied en via het wandelpad, loopt men er dan bijna tegenaan. Een vaste bezoeker van het uitstekende restaurant De Keulse Pot in Ouddorp vertelde dat hij nog veel meer wist, ook dat er vroeger twee boerderijen stonden. De goede man (bekend van de oude Flakkeese uitdrukking ‘Dienk om d’n trem,’ zou me nog een mail sturen, maar tot op heden heb ik die nog niet gezien.. 

Hoe de lezers meeleven met deze rubriek doet mijn oude Flakkeese hart goed en het is dan ook elke week weer opnieuw een plezier om deze rubriek te schrijven. 

Wie de foto van deze week digitaal wil hebben om foto’s en/of verhalen met onze lezers wil delen, kan volstaan met het sturen van een mail naar leoblok@kpnmail.nl en wij gaan er mee aan de slag.

Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant