Vanwege zijn inzet voor MSV&AV Flakkee werd Adrie Robijn (links) op 3 december 2012 benoemd tot Lid van Verdienste..
Vanwege zijn inzet voor MSV&AV Flakkee werd Adrie Robijn (links) op 3 december 2012 benoemd tot Lid van Verdienste..

In memoriam: De Flakkeesche Braziliaan

Algemeen 3.623 keer gelezen

Middelharnis – “Je moet bij een ingooi altijd de bal in de voeten van je medespeler gooien en nooit op borsthoogte omdat hij minder controle over de bal kan hebben.” Dat is een van de voetballessen die ik leerde van de Flakkeesche Braziliaan.

Als kleine jongen keek ik op tegen deze man. Klein, tenger van postuur en een blonde kroeskop met pretoogjes. Zijn naam was Adrie Robijn, amateur voetballer bij vv Flakkee en in de jaren ‘80 in het gouden team van vv NTVV. 

Als hij in het blauw gele shirt van vv Flakkee liep zag je de technische kwaliteiten terug van de Braziliaanse voetballer Falcao. Kappen, draaien, speler omspelen alsof deze er niet stond, pass met buitenkantje links of rechts. Hij kon alles met een bal, van tennisbal tot voetbal. De bal hoorde bij Adrie. Zijn balvaardigheid zag je ook op het gravelveld terug bij een potje tennis. 

Meerdere betaald voetbalclubs vroegen aan hem of hij bij hun club wilde spelen maar Adrie hield van zijn shaggie, gezelligheid en het biertje. De 3de helft was ook belangrijk. 

Hij voetbalde ooit bij vv NTVV en daar voetbalde hij met plezier. De mouwen in de handen, balletje terug, kappen, draaien, versnellen en de pass geven waaruit een doelkans voort kwam. Zijn kleine neef Jeroen Stoutjesdijk was zijn evenbeeld in de jaren 90 bij vv Flakkee, vv SNS en vv Stellendam. 

In 1984 was KNVB coach Ger Blok getuige bij een wedstrijd van NTVV. Ger Blok was de coach van het Olympisch elftal en kon zich voor de Olympische spelen in Los Angels kwalificeren. Hij wilde graag Adrie Robijn aan zijn selectie toevoegen maar de Flakkeesche Braziliaan bedankte want hij hield van zijn shaggie en zijn biertje na de wedstrijd. Voetbal was in de ogen van Adrie een leuk spelletje met vrienden en daarna gezellig kletsen aan de bar. En zo moet het zijn.

De naam Adrie Robijn zal bij menig voetballiefhebber die in de jaren 70 en 80 de Flakkeesche velden bezocht een mooie glimlach voortbrengen. Als mijn kleinkinderen ooit gaan voetballen neem ik een voetballes en gedachte van Adrie mee. “Bij een ingooi de bal altijd in de voeten gooien.”

Adrie bedankt voor de mooie voetbalherinneringen.


Erwin Götzenberger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant