een poster van opheffingsuitverkoop
een poster van opheffingsuitverkoop CBS / Nikki van Toorn

Minder faillissementen in juni

Algemeen 60 keer gelezen

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in juni 10 bedrijven minder failliet verklaard dan in mei, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen in de eerste helft van 2021 is iets meer dan de helft lager dan in het eerste halfjaar van 2020.

Aantal faillissementen op laag niveau
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In februari 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden na februari 2021 lag het aantal faillissementen op een historisch laag niveau.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 138 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 25. Dat zijn er 4 minder dan in mei.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

Bronnen

Uit de krant

Uit de krant