Afbeelding

Leo Blok: Foto van vroeger

Algemeen 466 keer gelezen

We hebben tot nu toe niet zoveel aandacht besteedt aan dorpen als Melissant, Herkingen en Nieuwe Tonge en Oude Tonge. Daar gaan we de komende weken verandering in brengen en we beginnen deze week met een foto uit Oude Tonge.

Op de gevelsteen in de molen staat ‘Den eersten steen is gelegd door Abraham Cornelis Noordhoeve op den 25sten juni anno 1748. Vele decennia was de molen eigendom van de familie Van Schelven. Het dorp Oude Tonge is veel ouder dan de molen: In het jaar 1438 werd door de heren van Grijsoord het Oudeland van Oude Tonge bedijkt Zij stichtten in deze bedijking toen tevens het dorp Oude Tonge
De korenmolen De Korenbloem is een opvallende korenmolen, gelegen aan de Molendijk in Oude-Tonge, De molen dateert uit 1748 en verving een eerdere molen op dezelfde plaats. De molen was tot 1952 in bedrijf. Na jarenlang verval is de Korenbloem gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. De molen is sinds 1988 eigendom van de Molenstichting Goeree-Overflakkee. In de molen bevindt zich tegenwoordig 1 koppel stenen; oorspronkelijk waren er twee geplaatst.

Een ander belangrijk monument in Oude Tonge is de Hoeve Bouwlust, gedateerd: 1732. Het woongedeelte heeft een zadeldak tussen puntgevels, waarvan de voorste een rollaag en geprofileerde zijdekplaten heeft. De zolderverdiepingen bezitten vensters met houten kruiskozijnen en onderluikjes; in de begane grond vensters met 16-ruitsschuiframen en luiken. De hoeve werd geheel gerestaureerd in 1954.
Ook voor Hellevoetsluis was Oude Tonge van belang: de Hellevoetse oud-wethouder Jaap Sala werd er in 1949 geboren

Wie de foto van deze week digitaal wil ontvangen of eigen foto’s en/of verhalen met ons wil delen kan volstaan met het sturen van een mail naar leoblok@kpnmail.nl en dan komt het goed...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant