Haalbaarheidsonderzoek naar Oostelijke randweg.
Haalbaarheidsonderzoek naar Oostelijke randweg.

Raad gaat akkoord met haalbaarheidsonderzoek randweg

Algemeen 450 keer gelezen

Goeree-Overflakkee - De Raad trapte donderdag af met het Verkeerscirculatieplan (VCP) dat na de vergadering van 20 mei opnieuw was geagendeerd. Met 15 stemmen voor en 14 stemmen tegen werd het voorstel aangenomen. De raad stemt hiermee in tot het instellen van een haalbaarheidsonderzoek scenario 4 , een oostelijke randweg met kanaalkruising.

Door Jacquelien Wielaard

Het amendement van de SGP waarin werd gesteld dat instemmen met een haalbaarheidsonderzoek niet automatisch betekent dat de oostelijke randweg wordt gerealiseerd kreeg in de vorige vergadering de steun van VKGO, CDA en VVD. ‘Na het onderzoek moet de gemeenteraad ten volle de vrijheid hebben om een gefundeerd besluit te nemen over het wel of niet aanleggen van een oostelijke randweg, aldus de SGP. Voor stemden SGP, VVD en VKGO.

Voorbereidingskrediet Spuiplein
Er ligt een voorlopig ontwerp voor de ontwikkeling van het Spuiplein in Middelharnis. Dit omvat in hoofdlijnen: de bouw van 32 woningen door een projectontwikkelaar, het herinrichten van het plein, de aanleg van een alternatief parkeerterrein aan de Sommelsdijkse Havendijk en een nieuwe voetgangersverbinding tussen het nieuwe parkeerterrein en het centrum. Voordat de werkzaamheden op het plein kunnen starten dient de nieuwe parkeervoorziening te zijn gerealiseerd. Voor de voorbereidende onderzoeken en werkzaamheden wordt de raad om een voorbereidingskrediet van 100.000 euro verzocht.
Veel raadsleden vonden dit voorstel prematuur omdat er nog geen wijziging van het bestemmingsplan voor dit gebied heeft plaatsgevonden. ‘Waarom voor de muziek uitlopen?’vroeg Rita van den Nieuwendijk (ABB) zich af. Ook Groep Jan Zwerus vond het vreemd om nu al een besluit te nemen over het parkeerterrein, ‘Hebben we hierna nog wel invloed op de overige besluiten van dit project?’
En zo waren er meer aspecten die de wenkbrauwen deden fronsen: ‘Waarom worden deze kosten niet deels doorberekend aan de projectontwikkelaar?’ Wat vinden omwonenden en ondernemers van het plan?’
Wethouder Marktwat lichtte toe dat de gronduitgifte marktconform is en dan is het ongebruikelijk om daarnaast deze kosten apart door te berekenen. Met de ondernemers is binnenkort een overleg en voor wat betreft het bestemmingsplan verwees de wethouder naar de dialoogavond van 1 juli. Hij benadrukte vooral de tijdswinst die er te behalen is met de voorbereidingen die, ook wanneer het plan nog wijzigt, sowieso deels noodzakelijk zijn. Hij doelt daarmee op metingen van het terrein, flora en faunaonderzoek en een bodemonderzoek, zo is in het voorstel te lezen.
Nynke Zwaga (VVD) stelde voor om het voorstel pas na de dialoogavond op de agenda te zetten. ‘Dan is er meer duidelijkheid over het bestemmingsplan en hebben de gesprekken met de winkeliers plaatsgevonden. Dat kon op veel bijval rekenen zodat de voorzitter het agendapunt doorzette naar de volgende vergadering.

Regionale Energiestrategie 1.0
Met 25 stemmen voor en 2 tegen (GJZ, ABB) werd ingestemd met de RES 1.0. Kanttekeningen waren er ook. Vooral gemeenplaatsen zoals ‘Rekening houden met de inwoners, een eerlijke verdeling van lusten en lasten, hou het beheersbaar en betaalbaar en ga niet in alles voorop lopen.’
Groep Jan Zwerus hekelde niet alleen het plan zelf maar ook de afwezigheid van een deugdelijke financiële onderbouwing voor de grote investeringen.

Structuurvisie Fort Prins Frederik
De herontwikkeling van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat is alle vele jaren aan de gang. In die tijd zijn er vele besluiten genomen. Deze besluiten en hoofdlijnen in beleid zijn nu samengevat in een structuurvisie. De gemeenteraad was positief over het overzichtelijke stuk en ging unaniem akkoord.

Beleidsplan Huisvesting Arbeidsmigranten
Minder enthousiasme was er voor het Beleidsplan Huisvesting Arbeidsmigranten. In dit plan worden voorstellen gedaan om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren en te beheren. In het stuk wordt een aantal opties uitgewerkt. CDA vroeg zich af wat het argument is om te komen tot de voorgestelde verdeling (250 westen, 200 midden en 400 oostelijk deel van het eiland). Mariëlle van den Berg (CU) vond het stuk onduidelijk en tegenstrijdig. Wat haar betreft gaat het terug naar de tekentafel. De VVD onderstreept de noodzaak voor deze voorzieningen maar vraagt zich af of er goed naar de stakeholders is geluisterd.
Wethouder Marktwat kon zich niet vinden in de kritiek. Het uitvoeringsprogramma is nog niet klaar en de cijfers zijn momentopnames, zo geeft hij toe. Er is gekeken naar wat haalbaar is binnen het ruimtelijk beleid zodat men richting Provincie kan met een voorstel. ‘De urgentie is groot,’aldus de wethouder. ‘Het heeft ook invloed op ander beleid zoals de permanente bewoning van recreatiewoningen en de grote woonbehoefte op Goeree-Overflakkee. Een heel nieuw stuk maken, betekent veel tijdverlies. De wethouder vindt dat er wel degelijk is geluisterd naar stakeholders maar is na aandringen van CDA, VVD en CU bereid om het gesprek nogmaals aan te gaan en het beleidsplan daar indien nodig op aan te passen. Besluitvorming volgt in de eerstvolgende vergadering.

In verband met de tijd werd agendapunt 9 (Markt Sommelsdijk) doorgezet naar de volgende vergadering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant