Afbeelding

Lezers schrijven: gevoel van ergernis en ongerustheid

Algemeen 329 keer gelezen

Naar aanleiding van het artikel in deze krant d.d. woensdag 26 mei jl. over de bioboardfabriek moet mij een gevoel van ergernis en ongerustheid van het hart als inwoner van Oude-Tonge. ‘Aan den lijve’ heb ik meerdere malen mogen ondervinden, dat de gemeente Goeree-Overflakkee niet thuis geeft in verband met serieuze klachten. Ik zie een steeds terugkerend patroon. Bomen worden bij bosjes gekapt (waarschijnlijk, omdat het onderhoud van beperkt groen op het eiland dan minder energie kost, dus geld), kleine acties, zoals plotsklaps laadpalen plaatsen zonder de omwonenden te informeren, bestrating, die al ruim 15 jaar niet deugt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vraag me al langer af of de gemeenteleden zitting hebben omdat ze naar de burgers luisteren en handelen in overeenstemming met wat de inwoners van dit eiland wensen. Natuurlijk kun je niet iedereen plezieren, dat begrijp ik. Maar in ieder geval zou luisteren en meedenken met de burgers heel fijn zijn, want tenslotte zitten de gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders er toch voor ons? Dat laatste zie ik vaak helaas niet terug in de handelingen en denkwijze van de diverse politieke partijen.

En kennelijk is er opeens enorme haast met het helemaal volbouwen van ook dit deel van het eiland, Oostflakkee: de ene woning na de andere flat, windmolen na windmolen. Goeree-Overflakkee moet kennelijk een verlengde Randstad worden, behalve dat de infrastructuur hier niet op berekend is. En dit was toch een eiland van stilte, ruimte en natuur? Want lichtvervuiling bijvoorbeeld is ons totaal niet vreemd meer, met name op de Handelskade in Oude-Tonge.

Het boze, onmachtige gevoel dat zich verspreid bij mijzelf en meerdere Oude-Tongenaren om mij heen, wordt steeds groter naarmate ik en anderen hier langer wonen. De artikelen in de inmiddels nog maar twee kranten, die ons eiland rijk is, berichten van de ene ingrijpende actie na het andere.

Om eens een opsomming te maken van alle projecten, die bezig zijn gerealiseerd te worden of die nog op stapel staan, heb ik de volgende inventarisatie gemaakt met de datum van het desbetreffende artikel in deze krant.

  • 2-2-2021: Oude-Tonge: Zuiderlandsezeedijk: na een hevige storm was een aantal bomen omgewaaid. Vervolgens werden voor het gemak (en volgens iemand uit het college van de gemeente zaten er “vieze beesten” in deze bomen: lees: vleermuizen: zijn beschermd) in 2019 alle bomen gekapt op deze dijk. Er is nog steeds geen duidelijkheid over of er nieuwe bomen worden aangeplant.
  • 9-3-2021: Sommelsdijk: Panksdijkje en Sint-Christoffeldijk: forse bomenkap van gezonde bomen. Er is niet duidelijk of er een kapvergunning was verleend.
  • April 2021: Oostelijke randweg langs Hernesseroord, Middelharnis: voorgenomen kap van minimaal 10.000 bomen voor de realisatie van een verkeerscirculatieplan voor Middelharnis.
  • 23-3-2021: staalslakken in Oude-Tonge. Deze staalslakken liggen er al even en veroorzaken een milieuvervuiling van heb-ik-jou-daar en gezondheidsklachten bij mens, flora en fauna.
  • 20-4-2021: de toekomstige realisering van een grote bioboardfabriek, te bouwen op de plek waar eerdergenoemde staalslakken zich bevinden. De burgemeester en wethouders hadden de gemeenteraad niet tijdig geïnformeerd hierover en er rest de gemeenteraad niets anders dan ‘geen bezwaar’ aan te tekenen. In deze krant van 26 mei jl. staat dat diverse politieke partijen de duurzaamheid van deze fabriek benoemen. Ik zie niet hoe deze fabriek duurzaam kan zijn.
  • 2021: Rondom Oude-Tonge zijn er gigantisch grote windmolens geplaatst, waarvan we nog maar moeten afwachten of ze hun rendement zullen opbrengen. Hoe vaak staan ze wel niet stil?

De conclusie, die ik uit bovenstaande acties van de gemeente trek, is een heel vervelende. Er wordt voorrang verleend aan het bouwen van een mega-onderneming in Oude-Tonge, die bewust dit eiland gaat vervuilen, bomen zijn een sta-in-de-weg en lastig, worden dus bij bosjes gekapt en natuur is vies, burgers van dit eiland worden niet gehoord en dan met name in Oostflakkee (lees: het arme, oninteressante deel van het eiland, want in Ouddorp worden geen windmolens gezet, toeristen moeten blijven komen).

Ik hoop van harte, dat de gemeente nog eens met een open blik naar genoemde zaken gaat kijken om het een en ander te heroverwegen. En laten ze een budget maken voor het planten van veel bomen en ruimte voor de natuur. Mensen worden aangemoedigd in hun tuinen het groen weer terug te laten komen, maar laat de gemeente daarin het voortouw nemen. Hoe mooi zou het zijn als Goeree-Overflakkee een stuk zou bijdragen aan het noodzakelijke groen?

Carola Kievit, Oude-Tonge

Richtlijnen ‘Lezers schrijven’
Voor deze rubriek komen slechts in aanmerking brieven waarvan de naam en het adres van de afzender bij de redactie bekend zijn. Indien gewenst wordt de brief in de krant en/of op de website ondertekend met ‘naam en adres bij de redactie bekend’. Plaatsing geschiedt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en hoeft dus niet in te houden dat de redactie het met de inhoud eens is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant