Afbeelding

Cybercriminaliteit stijgt in Zuid-Holland met 63,5%

Algemeen 191 keer gelezen

In de eerste vier maanden van dit jaar werd in Zuid-Holland 63,5% vaker melding gemaakt van cybercriminaliteit dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is het aantal meldingen van online misdrijven, zoals phishing en whatsapp-fraude, zelfs verdrievoudigd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime.

Van januari tot en met april van dit jaar werden er in totaal 636 cybercrimemeldingen gedaan door Zuid-Hollanders. In vrijwel iedere Zuid-Hollandse gemeente vielen slachtoffers van internetcriminaliteit, enkel in Voorschoten kwamen geen meldingen binnen bij de politie. 

30% van alle Zuid-Hollandse cybercrimeslachtoffers woont in Rotterdam (194 meldingen). Vanuit Den Haag kwamen daarna de meeste meldingen (82). 

Verdubbeling cybercrime in kwart Zuid-Hollandse gemeenten
Vergeleken met vorig jaar was er in een kwart van de Zuid-Hollandse gemeenten minstens een verdubbeling van het aantal digitale misdrijven. De sterkste stijging was te zien in Rotterdam: het aantal cybercrimes nam hier toe van 72 naar 194 meldingen. Ook in Vlaardingen werden opvallend meer digitale misdrijven gemeld: van 2 in de eerste maanden van 2020 naar 22 meldingen in dezelfde periode dit jaar.

Landelijke toename van 78,1%
In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien.

Cybercriminaliteit verspreidt zich verder over Nederland
Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden van januari tot en met april nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant