Corstiaan Kleijwegt overhandigt de nieuwe molen-/fietsgids aan Daan Markwat. De fietsen staan klaar. Er kan begonnen worden aan de molenroute midden Flakkee.
Corstiaan Kleijwegt overhandigt de nieuwe molen-/fietsgids aan Daan Markwat. De fietsen staan klaar. Er kan begonnen worden aan de molenroute midden Flakkee.

Molenstichting lanceert nieuwe molen-/ fietsgids op Goeree-Overflakkee

Algemeen 191 keer gelezen

Dirksland- Vorige week werd het eerste exemplaar van de schitterende brochure ‘Molens op Goeree-Overflakkee’ door Corstiaan Kleijwegt, voorzitter van de Molenstichting, overhandigd aan wethouder Daan Markwat, die o.a. cultureel erfgoed in zijn portefeuille heeft. Decor van handelen was, hoe kan het ook anders, een molen. Deze keer molen De Eendracht, een stellingmolen, die gebouwd is in 1846.

Door Henk Blanke

Beide heren waren zichtbaar in hun nopjes. De voorzitter, omdat de brochure het eindresultaat was van een proces, gericht op een betere presentatie van de twaalf molens op het eiland, de wethouder, omdat er weer een onderdeel van de erfgoedlijn prominent in de schijnwerpers is gezet.

De brochure
Zoals vermeld is deze het eindresultaat van een vernieuwde, moderne en geavanceerde presentatie van de prachtige molens op het eiland. De elf molens die de stichting onder haar beheer heeft worden er kort in beschreven. Geschiedenis, functie, type, afmetingen, technische gegevens en bijzonderheden komen aan bod. Ook aan de werking en de molentaal wordt aandacht besteed. Kortom: de lezer wordt van tevoren bijna volledig geïnformeerd. Uiteraard blijft de belangrijkste kennisbron een bezoek aan de molen zelf.
De brochure biedt echter meer. Goeree-Overflakkee is een fietseiland bij uitstek. Daarom staan er ook drie fietsroutes in beschreven. Zij maken gebruik van de fietsknooppunten en leiden de fietser langs de molens op het westelijk, oostelijk en middengedeelte van het eiland. Bij alle molens is een informatiebord geplaatst. Door het scannen van de QR-code, die op het bord is aangebracht, komen nog meer bijzonderheden naar voren. Met deze upgrade is de Molenstichting erin geslaagd inzicht te geven in een stukje historie van het eiland.

De Molenstichting
Deze is in 1988 opgericht door de toenmalige vier gemeenten op het eiland. Uiteraard is het doel alle molens zo goed mogelijk te onderhouden en draaiende te houden. Daarvoor zijn heel veel vrijwilligers in de weer. Allen verlenen, volkomen belangeloos, hun medewerking. De stichting kan echter niet in stand gehouden worden door liefde voor de molens alleen. Er is ook veel geld voor nodig. Gelukkig heeft de Molenstichting een aantal sponsors. Zo is de brochure mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Deltawind. Maar ook u kunt ons erfgoed steunen. Kijk daarvoor op de eveneens vernieuwde website van de stichting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant