Uitlogen van de bodem leidt tot bijzondere mutaties
Uitlogen van de bodem leidt tot bijzondere mutaties

Column Frank/Janine: Verzet

Algemeen 494 keer gelezen

Dat de gemeente mij niet in staat stelt journalistiek te bedrijven heeft ook voordelen. In dit verhaaltje zijn feiten niet onderbouwd (maar wel aannemelijk). In mijn bestaan hebben we al een paar milieuproblemen getrotseerd; lozingen op de rivier, zure regen en het gat in de ozonlaag. We zijn met teveel om alles achteloos te dumpen. Volgend probleem is stikstof- en CO2-uitstoot. Alles wat aan de oplossing bijdraagt, heeft kleurcode ‘groen’. 

De nieuwe technologie staat in de kinderschoenen en is nog niet doorontwikkeld. Om één kolengestookte elektriciteitscentrale te vervangen moeten drie eilanden volgezet worden met windmolens, ieder ter hoogte van een Eiffeltoren. Als het op een zonnige dag doorwaait, stroomt het over maar op een windstille winterdag staat die oude kolencentrale nog steeds te loeien; zondegeld. Hoe dat probleem op te lossen? Geen flauw idee is overdreven maar het gaat alle kanten op, men probeert maar wat, accu’s, warmteopslag of heel high-tech; waterstof-productie, een nogal onvoorspelbaar en uiterst brandbaar spulletje.

Omdat we hier elektriciteit over hebben, stelt deze gemeente zich kandidaat de nieuwe ‘groene’ technologie te omarmen. Zover zogoed. Ook opwaarderen van afval draagt bij aan een duurzame toekomst. Groen staat dan voor het loof dat rest van de agrarische industrie, het Westland houdt nogal wat over als de paprika’s en tomaten geplukt zijn. Niet composteren maar verwerken tot isolatiemateriaal in de bouw is helemaal de toekomst. 

Zover nog steeds goed. Ook geen hoogontwikkelde technologie; het gaat om gigantische hoeveelheden, met vrachtwagens versleept. Het drogen gaat nogal eens fout. Talloos zijn de branden, door broei ontstaan en het stinkt als een beerput. Energie slurpend weet men (nog) niet beter dan een gedeelte van de aanvoer op te stoken. Biomassacentrales zijn berucht vanwege de uitstoot van CO2 en fijnstof; schoorsteen als smeerpijp. We leven met zijn allen in hetzelfde land en staan voor dezelfde opgaven maar sommigen pakken de lasten en andere de lusten, daar weten Groningers alles van. Is het eerlijk dat deze provincie afschuift naar het eiland van rust en ruimte? 

En dat deze gemeente de intensieve toeristische bedrijvigheid op de kop ontwikkelt en de kont afscheept met zware, vervuilende industrie? Verzet is geboden! Politiek verzet; over 9 maanden zijn er weer verkiezingen. Juridisch verzet; kan het bestemmingsplan van een bedrijvenpark zomaar omgevlagd worden tot industriegebied middels een hamerstuk ‘geen bedenkingen’? Burgerlijk verzet; 15 jaar geleden wilde de provincie de driehoek Den Bommel, Ooltgensplaat, Oude-Tonge vol zetten met kassen. Burgers lieten geen kans ongelegen protest aan te tekenen. Deze bio-fabriek dient geen algemeen belang; aan de paprika’s is flink verdiend en het afval dient goedkoop geloosd. Een ondernemer wil er nog een slaatje uit slaan en zadelt ons op met de rotzooi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant