Afbeelding

Borsten kwijt, baan kwijt, wel een fiets en een missie!

Algemeen 420 keer gelezen

Bij haar vertrek vanaf inloophuis IntermeZZo in Zwolle krijgt Evelien van der Werff een ketting en de eerste kraal. Van ieder inloophuis dat zij bezoekt zal zij een kraal krijgen. Op 9 juni om 15.00 uur komt zij aan in de Overkant in Ouddorp, de locatie van inloophuis de Boei, waar de gastvrouwen en de nieuwe coördinator, Wim Schoordijk samen met een aantal leden van het bestuur haar zullen ontvangen. Volg haar op Facebook. 

Wilt u een stukje mee fietsen dat kan. Zij komt vanuit Hellevoetsluis en vertrekt de 10de juni richting Vlissingen.

Corona bleek twee kansen met zich mee te nemen voor de 57-jarige Evelien van der Werff die zelf tweemaal borstkanker overleefde. De eerste was het schrijven van het boek ‘Dit boek brengt geluk’ en de tweede het stoppen met vliegen, na 34 jaar, bij de KLM. Ze gaat iets doen waar ze ook gelukkig van wordt: de IPSO inloophuizen voor mensen geraakt door kanker op de kaart zetten.

Op 25 mei jl. is Evelien begonnen met haar 6 weken durende fietstoer om de 75 IPSO inloophuizen verspreid door heel Nederland te bezoeken. Te veel mensen weten nog niet van het bestaan van de inloophuizen en Evelien wil deze hulp voor mensen geraakt door kanker meer bekendheid geven.

In de uitzending van Nieuws en C0 op 24 september zei zij hierover het volgende: “Wat ik zelf heb ervaren, als je lichaam in het ziekenhuis wordt ‘gerepareerd’ als je tenminste geluk hebt, dan verandert er ook iets in je hoofd, tussen je oren. De dood, als ‘magere Hein’ voor de deur staat en je weet niet of je die wel of niet binnen moet laten, dat geeft zo ongelooflijk veel angst in je hoofd en daar moet je op een gegeven moment, als je klaar bent met de behandeling heb je hulp nodig om dat te kunnen verwerken. Want een kanker traject is niet alleen maar een diagnose en een behandeling, en kankertraject bestaat namelijk uit 3 delen, het laatste het verwerkingstraject. Als je daar mee klaar bent, kun je pas opstarten met je nieuwe leven”.

De inloophuizen zijn namelijk erg belangrijk voor veel mensen die worden getroffen door kanker. Waar de ziekenhuizen zich richten op het fysieke genezingsproces, zorgen de inloophuizen voor de psychosociale ondersteuning. Het is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Dit wordt gedaan met behulp van behoeftegerichte activiteiten, want ieder mens is anders. Vanwege corona zitten veel inloophuizen in zwaar weer. Veel fondsenwervende activiteiten konden niet door gaan. Inloophuizen zijn afhankelijk van donaties en giften.

Het is zo logisch dat de medische zorg vanuit de overheid wordt ondersteund, de nazorg lijkt vanuit Den Haag een etiket te hebben dat het iets is voor hobbyisten. Het is echter een essentieel onderdeel van de zorg wanneer je kanker krijgt. Met haar fietstocht, zo’n 2000 km wil Evelien zorgen dat er meer aandacht komt en dat mensen zich gaan realiseren hoe belangrijk inloophuizen zijn. Een goede nazorg, een goede begeleiding bespaart de maatschappij uiteindelijk kosten Ook om kosten te besparen.

Daarom haalt Evelien met haar fietstocht ook geld op om de huizen aan het eind van de rit een mooi bedrag te kunnen overhandigen. Dat de fietstocht bijzonder wordt, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de inloophuizen. Zij verwelkomen Evelien bij hun inloophuizen samen met de burgermeester, bekende sporters en BN’ers. Zo vragen zij zoveel mogelijk aandacht voor hun belangrijke werk. Inloophuis de Boei te bereiken op 06 219721167 of via info@deboeigo.nl

Volg Evelien real time via de locatie-radar app Om de mensen te laten zien waar zij is, gebruikt Evelien de locatie-radar app. Vanaf het moment dat haar fietstocht begint op 25 mei zet ze die elke ochtend live op haar Facebookpagina. Ze wordt graag vrienden met iedereen ;-) Meer informatie over deze bijzondere actie: https://www.evelienvanderwerff.info/evelienbrengtgeluk 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant