Afbeelding

Groep 8 aan de slag voor het Technasium van CSG Prins Maurits

Algemeen 499 keer gelezen

Middelharnis - Geen open dag, geen echte lessen bijwonen op de Prins Maurits; voor groep 8 van de basisschool waren er door de Covid-maatregelen ook dit jaar maar weinig momenten om fysiek kennis te maken met hun nieuwe school waar ze na de zomervakantie gaan starten. Voor het Technasiumteam van de Prins Maurits was dat geen reden om zich daarbij neer te leggen, integendeel, de docenten ontwikkelden een lesbox, waarmee de leerlingen gewoon in hun eigen klas aan de slag konden. 

De lesbox bevatte een uitdagende opdracht waar veel leerlingen de afgelopen maanden zich met enthousiasme in hebben vastgebeten. Op die manier maakten zij kennis met het vak O&O (onderzoek en ontwerpen) van het Technasium.

Het was net echt: een echte opdrachtgever, de heer J. Hoff van CSG Prins Maurits, legde in een begeleidend filmpje uit tegen welk probleem hij aanliep en vroeg de leerlingen of zij met een oplossing konden komen. De opdracht was duidelijk: bedenk een oplossing voor leerlingen die in de Hoeksche Waard wonen, om zo snel mogelijk naar school in Middelharnis te kunnen komen. Er waren natuurlijk wensen en eisen vanuit de opdrachtgever waar de oplossing aan moest voldoen. In de lesbox zaten naast een lesbrief en instructiefilmpje, materialen waarmee de leerlingen aan de slag konden. In het filmpje vertelden de heer J.J. van Nieuwaal (technator) en de heer L. Stam (technisch ondersteunend assistent) over O&O, het vak waarin leerlingen belangrijke vaardigheden leren ontwikkelen, zoals samenwerken en presenteren. Die vaardigheden konden leerlingen bij deze opdracht in de praktijk brengen, want in kleine groepjes gingen ze met elkaar aan de slag om een oplossing te bedenken.

Kabelbaan
Aan het einde van het traject presenteerden alle groepjes hun idee in de eigen klas. Het idee dat als beste uit de bus kwam stuurde de basisschool naar de Prins Maurits in Middelharnis. De technatoren van de Prins Maurits kozen uit de inzendingen de oplossing die zij weer het beste vonden. Dat betekende niet alleen een origineel idee, maar ook dat de opdracht aan alle voorwaarden had voldaan, inclusief een goede presentatie van de oplossing. De leerlingen van CBS De Bron uit Oude-Tonge hebben een prijs gewonnen met hun oplossing: een kabelbaan over het Haringvliet. Voor mevrouw Tanis, eveneens technator op de Prins Maurits, reden om de school te bezoeken en de groep 8 leerlingen in het zonnetje te zetten. De andere scholen die nog bezig zijn met deze opdracht hebben ook nog kans op het winnen van een prijs.

Opdrachtgever worden?
Bij het vak O&O op het Technasium werken de leerlingen aan echte opdrachten, die bedrijven en instellingen vanuit de praktijk aanreiken. Wellicht wilt u ook opdrachtgever worden voor deze leerlingen. Zij willen in ieder geval graag aan de slag om innovatieve oplossingen te bedenken voor uw probleem. Als u hier meer over wilt weten of zich hiervoor wilt aanmelden, neem dan contact op met Diana Tanis, technator CSG Prins Maurits, apl.tanis@csgpm.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant