Dit zijn niet de woningen aan de Achterweg, maar een archieffoto.
Dit zijn niet de woningen aan de Achterweg, maar een archieffoto.

Woningbouw als compensatie restauratie

Algemeen 436 keer gelezen

Goeree-Overflakkee –Het raadsvoorstel tot wijziging van het bestemmingsplan Achterweg 1 in Sommelsdijk haalde het, weliswaar na een flinke discussie. Met 19 stemmen voor en 5 stemmen tegen werd het voorstel aangenomen, waardoor nu 2 woningen kunnen worden gebouwd. De opbrengst van deze woningen dient als compensatie voor restauratiekosten.

Door Dorien Kickert

De woningen komen er als compensatie voor de restauratiekosten van het Meijer Theater aan de Vissersdijk in Middelharnis. In het verleden was met de gemeente Middelharnis een soortgelijke compensatie afgesproken, waarbij een aantal woningen op de Westplaat mochten worden gebouwd. Die kwamen er inderdaad, maar het theater werd niet gerestaureerd. Wonen op Flakkee BV heeft nu wel de restauratie ter hand genomen, en heeft als compensatie voor de hoge kosten toestemming gevraagd twee woningen aan de Achterweg te mogen bouwen. Hiervoor dient wel het bestemmingsplan te worden aangepast.

Ellen Nijssen (VVD) had over dit onderwerp vele vragen aan het college gesteld en verzocht om het voorstel uit de besluitvormende fase terug te halen naar de oordeelsvormende fase. Zij had het gevoel als volksvertegenwoordiger niet serieus te zijn genomen. Om goede besluiten te kunnen nemen moet zij beschikken over tijdige en volledige informatie, en dat schortte er volgens haar ook nu weer aan. De beantwoording van haar vragen stelde haar teleur. Over de gang van zaken hadden ook andere fracties vragen. Er kwam bijval van de PvdA, waar Cees Grinwis een financiële onderbouwing van de kosten miste. De VKGO (Johan de Vos) schetste de gang van zaken als ‘raar’. Bert Tuk (CU) miste eveneens informatie, onder meer over de gevolgen voor eventuele aanleg van een westelijke randweg.en Rita van den Nieuwendijk (ABB) informeerde naar de juridische status.

Wethouder Markwat beaamde dat de informatie wat summier was, maar kon weinig aanvullende informatie verstrekken rond de gestegen restauratiekosten. Wel verhaalde hij de geschiedenis rond het pand, een dossier dat al loopt vanaf 2008. Diverse partijen waren hier in de loop der jaren bij betrokken. Zijn antwoord kon de kritische raadsleden niet echt overtuigen, wel verklaarde Herwijer (SGP) geheel achter de woorden van de wethouder te staan. Het kwam tenslotte tot stemming, waarbij diverse fracties een stemverklaring afgaven. Hoewel het voorstel werd gekwalificeerd als ‘niet professioneel’en ‘onvolledig’, stemden de meerderheid, zij het schoorvoetend, voor het voorstel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant