Afbeelding

Basisscholen op Goeree Overflakkee starten programma preventie leesproblemen

Algemeen 181 keer gelezen

Middelharnis – In november 2020 heeft het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Goeree Overflakkee namens alle basisscholen een contract getekend voor het programma BOUW!. In de afgelopen maanden is dit programma op alle scholen in gebruik genomen.

Met dit programma gaan de scholen samenwerken om het aantal leerlingen dat de basisschool verlaat met een leesachterstand te verkleinen. Een aantal scholen maakte al gebruik van het digitale programma en het is goed dat nu alle basisscholen op Goeree Overflakkee, met het programma BOUW! gaan werken.

Het programma
Het programma richt zich op het voorkomen van leesachterstanden, laaggeletterdheid en dyslexie. Met Bouw! worden lees- en spellingsproblemen bij risicoleerlingen in groep 2 tot en met 4 op de basisschool eerder herkend en aangepakt. Daardoor kunnen ook andere leerproblemen en problemen op sociaal- emotioneel vlak, zoals bijvoorbeeld het ontstaan van onzekerheid en faalangst, mogelijk worden voorkomen. Bouw! is een programma waarbij het kind leert, de leescoach (tutor) stuurt en de computer de weg wijst. (Groot-)ouders, oudere leerlingen en vrijwilligers kunnen als leescoach (tutor) fungeren. De scholen maken eigen plannen voor het inzetten van leescoaches en op welke manier ze bij de school worden betrokken.

De invoering
Binnen het samenwerkingsverband is er een projectgroep die zich bezig houdt met de invoering van Bouw! op haar scholen. In deze projectgroep werken leerkrachten, het Samenwerkingsverband en een BOUW! expert (van Lexima) samen.

Doel
Samen werken en samenwerken om leesachterstanden te voorkomen, door kennis en ervaring te delen en door een goede invoering van het programma. Op deze manier willen we bereiken dat alle kinderen op Goeree-Overflakkee goed leren lezen en dat lees- en spellingsproblemen snel worden herkend. Het gaat erom dat de kinderen die extra oefening en hulp nodig hebben die ook krijgen. Het programma Bouw! gaat ons daarbij helpen.

Bibliotheek op School
Naast het programma BOUW! dat kinderen helpt om goed te leren lezen, maken scholen gebruik van verschillende fasen van de Bibliotheek op School aangeboden door Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. De Bibliotheek op school versterkt de fysieke bibliotheek in de school en de betrokken leesconsulent denkt mee over leesbevordering en digitale geletterdheid. Wij geloven dat met plezier in lezen, ga je beter lezen. Door beter lezen word je beter in taal en gaat het leren gemakkelijker. Een opwaartse spiraal!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant